Bekijk het origineel

Dalai lama mild over China

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Dalai lama mild over China

2 minuten leestijd

DHARMSALA (AP) - Ter gelegenheid van de herdenking van de Tibetaanse opstand in 1959 tegen de Chinese bezetting heeft de dalai lama, de geestelijk leider van de Tibetanen, gisteren een uitzonderlijk milde toespraak gehouden.

De dalai lama bekritiseerde het Chinese mensenrechtenbeleid, maar zei ook positieve ontwikkelingen te zien in het beleid van Peking.

Tibetaanse boeddhisten hielden in de Noord-Indiase stad Dharmsala een kleinschalige protestmars om de dag te herdenken waarop de dalai lama in 1959 een opstand leidde tegen de annexatie van zijn land door China in 1950. De opstand werd door de Chinezen neergeslagen, waarna de dalai lama Tibet ontvluchtte. Hij vestigde zich in Noord-India, waar hij sindsdien aan het hoofd staat van een regering in ballingschap.

In vergelijking met voorgaande jaren was de toespraak van de veertiende dalai lama mild van toon.

Hij toonde zich tevreden met de vrijlating in het afgelopen jaar van een aantal prominente politieke gevangenen, maar bekritiseerde de executie van een Tibetaan en het doodvonnis dat een andere Tibetaan wegens politieke activiteiten opgelegd heeft gekregen.

De Tibetaanse regering in ballingschap stelt zich opener op tegenover Peking sinds de Dalai Lama in september vorig jaar toestemming kreeg om, voor het eerst in zeventien jaar, een delegatie naar Tibet te sturen.

In New Delhi verliep de herdenking van de opstand gisteren minder vredig. Zo'n 2000 activisten van het onafhankelijke Tibetaanse Jongeren Congres staken Chinese vlaggen in brand, scandeerden leuzen en strooiden pamfletten rond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Dalai lama mild over China

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken