Bekijk het origineel

Meer dan 70 arrestaties na moord op Djindjic

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer dan 70 arrestaties na moord op Djindjic

3 minuten leestijd

BELGRADO - De Servische politie heeft gisteren meer dan zeventig leden opgepakt van de misdaadbende die volgens de regering achter de moord op premier Zoran Djindjic zit. Ook twee voormalige naaste medewerkers van oud-president Slobodan Milosevic werden gearresteerd.

De ex-medewerkers van Milosevic zijn voormalig chef van de geheime dienst Jovica Stanisic en dienst plaatsvervanger Franko Simatovic. Beiden zouden banden hebben met de criminele Zemun-clan, die geleid wordt door Milorad Lukovic, alias Legija, het voormalige hoofd van een speciale politie-eenheid. Hij geldt als hoofdverdachte van de moord. De Servische krant Daily Nacional meldde gisteren op de voorpagina dat de regering "operatie Wervelwind" is begonnen om zo snel mogelijk de overige verdachten op te pakken.

"Ik verzeker u ervan dat we alle verantwoordelijken zullen arresteren en iedereen die zich tegen arrestatie verzet zullen liquideren", zei de Servische minister van Binnenlandse Zaken, Dusan Mihajlovic. Door het hele land wordt intensief naar de nog voortvluchtige verdachten gezocht, voegde commandant Milan Obradovic van de politie in Belgrado daar aan toe.

De politie weet op basis van een eerste politieonderzoek te melden dat er bij de moord op Djindjic woensdag drie sluipschutters waren, alledrie in donkerblauwe overalls gehuld. De mannen vuurden vanuit een open raam op de tweede verdieping van een nabijgelegen gebouw. Daarna maakten zij zich lopend uit de voeten.

Het leger is in verhoogde staat van paraatheid en helpt de politie bij het opsporen van de moordenaars. Op tal van plaatsen in en rond Belgrado controleerden zwaarbewapende politieagenten gisteren auto's en hun bestuurders.

Concerten, sportwedstrijden en soortgelijke evenementen zijn de komende dagen afgelast. Veel vlaggen hingen halfstok en het Servische parlement hield een herdenkingsbijeenkomst, waarbij de ultranationalisten van de Radicale Partij niet kwamen opdagen. Djindjic' medewerker Cedomir Jovanovic riep in herinnering wat Djindjic vorige maand na de mislukte aanslag op zijn leven zei: "Je kunt me neerschieten, je kunt me vermoorden, maar dit land en zijn democratisch systeem zullen blijven functioneren."

De vrees voor chaos is echter algemeen. Aangewezen opvolgers voor Djindjic zijn er niet en de kans dat er een machtsstrijd uitbreekt is groot. De Montenegrijnse premier Milo Djukanovic zei gisteren te vrezen voor de toekomst van de onlangs in het leven geroepen unie van Servië en Montenegro. Het nieuwe staatsbestel was een idee van de Europese Unie en Djindjic was de voornaamste pleitbezorger in Servië. Zijn grote tegenstrever, oud-president van Joegoslavië Vojislav Kostunica, was fel tegen.

Kostunica's partij DSS noemde de afkondiging van de noodtoestand een "extreme en potentieel gevaarlijke maatregel", die een klimaat van angst en wantrouwen zal versterken. De autoriteiten hadden er beter aan gedaan alle politieke partijen te vragen een 'overgangsregering' te vormen, aldus de partij. Vice-premier Korac ziet daar geen heil in. "Het politieke toneel is uitgekristalliseerd. De ene kant wil zelfs met zijn leven betalen voor hervormingen, aan de andere kant heb je pseudo-helden die in werkelijkheid moordenaars zijn."

Volgens de Servische grondwet moet waarnemend president Natasa Micic een nieuwe premier benoemen die kan rekenen op steun van de meerderheid in het parlement. Voorlopig wisselen de vijf vice-premiers elkaar af als regeringsleider ad interim.

Gezanten Javier Solana en Chris Patten van de Europese Unie waren gisteren in Belgrado om de regering hun condoleances aan te bieden en hun steun te betuigen aan de democratische hervormingen die Djindjic heeft ingezet. "We willen duidelijk maken dat wij van plan zijn met u samen te werken en u te helpen op de reis die u bent begonnen", zei Patten. "Terugkeer is niet mogelijk. We zullen u elke horde helpen nemen."

Bij het regeringsgebouw waar Djindjic werd vermoord verzamelden zich gisteren honderden mensen. Ze legden bloemen neer en staken kaarsen aan. De premier wordt morgen op de belangrijkste begraafplaats van Belgrado begraven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Meer dan 70 arrestaties na moord op Djindjic

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken