Bekijk het origineel

Spoedberaad over Irak op Azoren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spoedberaad over Irak op Azoren

2 minuten leestijd

NEW YORK - De Amerikaanse president Bush ontmoet morgen op de Azoren de regeringsleiders van Groot-Brittannië en Spanje over de kwestie Irak, nadat pogingen van de drie landen om een tweede Irak-resolutie door de VN-Veiligheidsraad te krijgen afgelopen week faalden.

Het spoedberaad vindt plaats op de Amerikaanse luchtmachtbasis Lajes Field op het eiland Terceira. De Azoren behoren tot Portugal en volgens sommige berichten zou ook de Portugese premier José Durao Barroso het beraad volgen naast Tony Blair en diens Spaanse collega José Maria Aznar.

"President Bush hoopt nog steeds dat het diplomatiek overleg binnen de Verenigde Naties resultaat oplevert en wij zullen op de Azoren zien wat de kansen op succes zijn", aldus Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer gisteren nadat hij de eendagstrip van de president had bekendgemaakt.

Een bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington omschreef de eendaagse reis echter als "een show om internationaal de indruk te wekken dat men er alles aan gedaan heeft om de kwestie Irak diplomatiek en politiek te regelen, voordat men het bevel geeft tot een militaire aanval."

Deze indruk wordt versterkt door de samenstelling van het gezelschap. Bush, Blair en Aznar zijn alle drie voorstander van militair optreden tegen Irak, omdat het regime van president Saddam Hoessein in hun ogen niet heeft voldaan aan de ontwapeningseisen zoals die zijn vastgelegd in VN-resolutie 1441. Zou men werkelijk nog een laatste diplomatieke poging willen doen om de impasse binnen de VN-Veiligheidsraad te doorbreken, dan had men zeker ook tegenstanders van een militair offensief moeten uitnodigen.

Binnen de Veiligheidsraad hebben de VS, Groot-Brittannië en Spanje de afgelopen weken vergeefs gelobbyd voor steun voor hun resolutie.

Frankrijk en Rusland hebben gezegd het voorstel met een veto te blokkeren, als Washington en Londen de vereiste meerderheid van negen van de vijftien stemmen bijeen zouden krijgen. Na intense beraadslagingen, het uitoefenen van druk en beschuldigingen over en weer leek die meerderheid aan het eind van de week niet haalbaar.

De vraag is nu of men Irak gewapenderhand ontwapent zonder tweede resolutie.

Volgens de Amerikanen biedt resolutie 1441 voldoende "legitimiteit" daarvoor, maar premier Blair zou in ernstige politieke problemen komen gezien de oppositie in eigen land tegen een militair optreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Spoedberaad over Irak op Azoren

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken