Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Moordenaar van Djindjic is opgepakt"

2 minuten leestijd

BELGRADO - De sluipschutter die de Servische premier Zoran Djindjic heeft doodgeschoten is gearresteerd. Dat maakte de Servische vice-premier, Zoran Zivkovic, gisteren bekend.

Het gaat om de 37-jarige Zvezdan Jovanovic, de plaatsvervangend bevelhebber van de gevreesde eenheid voor speciale operaties van de geheime politie van oud-president Slobodan Milosevic die in Kroatië, Bosnië en Kosovo etnische zuiveringen heeft uitgevoerd.

Volgens de politie heeft Jovanovic op 12 maart de trekker overgehaald. De man die Jovanovic zou hebben geholpen is ook gepakt. De politie zegt ergens in Belgrado het geweer te hebben opgegraven waarmee Jovanovic zou hebben geschoten, een sluipschuttersgeweer van het Duitse merk Heckler und Koch G3. Ballistisch onderzoek zou onomstotelijk aantonen dat Jovanovic degene was die de kogels op Djindjic afvuurde.

De huidige commandant van Jovanovic' eenheid is ontslagen en ook gearresteerd, zei Zivkovic. De Servische regering maakte verder bekend dat de hele eenheid wordt ontbonden. De ongeveer 300 leden moeten binnen dertig dagen hun wapen, uniform en insignes inleveren.

Djindjic werd doodgeschoten bij het gebouw van de regering in Belgrado. De overheid houdt de misdaadbende Zemun verantwoordelijk voor de moord en heeft na de moord een offensief tegen de georganiseerde misdaad gelanceerd waarbij duizenden mensen zijn opgepakt. Ruim 1000 mensen zitten nog steeds vast. De hoofdverdachte, Milorad Lukovic, is nog voortvluch-tig. Lukovic is een voormalig commandant van Jovanovic' eenheid.

Zemun is een netwerk van criminelen, ex-paramilitairen en voormalige medewerkers van oud-president Slobodan Milosevic, die met elkaar gemeen hebben dat Djindjic' hervormingen hun positie in gevaar brachten.

"Dit is niet het einde van het onderzoek", zei Zivkovic nadat hij de arrestatie van Jovanovic bekend had gemaakt. "We zijn blij met wat er tot nu toe is gedaan, maar we zijn pas tevreden als iedereen die met deze moord te maken heeft gehad is opgepakt en berecht."

Jovanovic sloot zich in 1991 aan bij de paramilitairen van Zeljko Raznatovic, beter bekend als Arkan, die in Kroatië en Bosnië hebben gevochten. In 1995 werd Jovanovic lid van de eenheid voor speciale operaties van Milosevic' geheime politie. De eenheid staat bekend als de best opgeleide en de best bewapende van Servië.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken