Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Milosevic achter dood Stambolic"

2 minuten leestijd

BELGRADO (AP) - De Servische vice-premier Zarko Korac heeft de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic en diens vrouw er gisteren van beschuldigd opdracht te hebben gegeven tot de moord op de Servische oud-president Ivan Stambolic.

De politie wil Milosevic' echtgenote Mirjana Markovic verhoren in verband met de moord, maar Markovic blijkt in Rusland te zijn en weigert volgens haar dochter terug te komen om zich te laten verhoren.

Het lichaam van Stambolic, die ruim twee jaar geleden werd ontvoerd terwijl hij aan het joggen was, werd donderdag gevonden. De politie gaat ervan uit dat de moord het werk is geweest van de Rode Baretten, een speciale politie-eenheid die ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de deze maand gepleegde moord op de Servische premier Zoran Djindjic. Volgens Korac ligt het voor de hand om aan te nemen dat Stambolic rechtstreeks in opdracht van de familie Milosevic is vermoord. Hij zei ook dat het graf in een bos in het noorden van Servië, waar de overblijfselen van Stambolic zijn gevonden, al tien dagen voor diens verdwijning werd gegraven. Dit duidt erop dat de moord gepland was, aldus de vice-premier.

De politie meldde gisteren dat Stambolic is doodgeschoten door vijf leden van de Rode Baretten, die daarvoor omgerekend ruim 45.000 euro kregen.

De politie wil ook Milosevic, die momenteel wordt berecht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, verhoren in verband met de moord op Stambolic, die in de jaren '80 president was. Toen Stambolic werd vermoord was er sprake van dat hij het bij de komende presidentsverkiezingen zou willen opnemen tegen Milosevic.

Mirjana Markovic is vermoedelijk naar Rusland gevlucht. Dat deelde de Servische politie zaterdag mee. Ondervraging van medewerkers van Markovic bracht aan het licht dat zij het land 23 februari heeft verlaten en momenteel in Rusland verblijft, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan haar advocaten is meegedeeld dat er een internationaal aanhoudingsbevel zal worden uitgevaardigd als zij niet onmiddellijk naar Servië terugkeert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 31 maart 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken