Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Ali Chemicali" in Basra gedood

3 minuten leestijd

BASRA/BAGDAD - In Basra in het zuiden van Irak is het lichaam gevonden van Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd "Ali Chemicali". Dat heeft de Britse officier Andrew Jackson vanmorgen gezegd.

Zaterdag bombardeerden twee geallieerde gevechtsvliegtuigen het huis van al-Majid. Kort daarop werd gemeld dat in het huis de lichamen van een van zijn lijfwachten en het hoofd van de Iraakse inlichtingendienst in Basra waren gevonden, maar het was niet direct duidelijk of al-Majid zelf om het leven was gekomen. Jackson zei vandaag dat ook het lichaam van al-Majid was gevonden.

Al-Majid was een neef van Saddam Hussein en de bevelhebber van het Iraakse leger in het zuiden van het land. Zijn bijnaam kreeg hij nadat in 1988 op zijn bevel gifgas was ingezet tegen de inwoners van het Koerdische dorp Halabja in het noorden van Irak. Daarbij kwamen naar schatting 5000 mensen om. In totaal kostte de door al-Majid geleide campagne tegen de opstandige Koerden in het noorden zo'n 100.000 mensen het leven. Ook bij het neerslaan van een opstand tegen Saddam van de sjiieten in het zuiden na de Golfoorlog van 1991 speelde hij naar wordt aangenomen een belangrijke rol. Nadat Irak in 1990 Koeweit had bezet werd hij daar gouverneur.

Lichtbewapende Britse infanterietroepen zijn vanmorgen Basra binnengetrokken. Jackson zei dat hiertoe was besloten vanuit de gedachte dat het verzet tegen de buitenlandse troepen wellicht uiteen zal vallen nu al-Majid dood is. Gisteren stuurden de Britten al een colonne pantservoertuigen de stad in en werden er controleposten opgezet. De woordvoerder van de Britse troepen in de Golf, Al Lockwood, zei dat de dood van "Ali Chemicali" de bevolking van het zuiden van Irak laat zien dat het afgelopen is met het Iraakse regime en dat de bevrijding gekomen is.

Al-Majid, die in de 50 was, diende voordat Saddams Ba'ath-partij in 1968 de macht greep als onderofficier in het Iraakse leger. Na de machtsovername klom hij op tot generaal en van 1991 tot 1995 was hij minister van Defensie. Ook stond hij in die tijd aan het hoofd van de Ba'ath-partij in het zuiden van het land.

Amerikaanse troepen hebben vanmorgen belangrijke gebouwen in het centrum van Bagdad ingenomen, waaronder een presidentieel paleis, het ministerie van Informatie en het Rashid-hotel. Journalisten zagen dat tanks het hart van Bagdad ten westen van de rivier de Tigris, die de stad in twee├źn deelt, binnentrokken.

De Amerikanen trokken de stad om 6 uur 's morgens binnen langs de snelweg en stuitten daarbij slechts op matig verzet, al kwamen ze wel onder vuur te liggen. Irakezen vluchtten weg langs de Tigris. Sommigen sprongen in het water. Een munitiedepot aan de Tigris stond in brand. In de stad zelf was het verzet heviger dan verwacht, zei commandant David Perkins. Hij zei gedacht te hebben dat de Iraakse verdediging zaterdag goeddeels was uitgeschakeld, maar Iraakse troepen waren erin geslaagd nieuwe mijnenvelden aan te leggen en stellingen op te trekken. Twee Amerikaanse soldaten raakten gewond en een tank werd uitgeschakeld.

Het paleis dat werd ingenomen staat aan de westkant van de Tigris en is door eerdere bombardementen zwaar beschadigd. De troepen die het paleiscomplex binnentrokken, werden beschoten vanuit een klokkentoren, die daarop rap door tanks werd vernietigd. Een paleis aan de oostkant van de Tigris werd gebombardeerd.

Voor de Amerikaanse pantsercolonne die Bagdad binnentrok uit vlogen gevechtsvliegtuigen, die elke Iraakse tank en elk pantservoertuig op de weg bombardeerden. Alvorens die te passeren, bestookten de Amerikaanse troepen grote kruispunten met mortiergranaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken