Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Meer ruimte, minder regels voor juweliers"

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Juweliers moeten meer de ruimte krijgen om voor hun eigen veiligheid te zorgen. Nu zitten regeltjes en procedures hen daarbij dikwijls nog in de weg.

Dat concludeert een commissie die in opdracht van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken de veiligheid in de juweliersbranche heeft onderzocht. De commissie bracht vandaag haar rapport, getiteld "Goud in Veiligheid", uit.

Minder bureaucratie en meer praktische oplossingen, zo luidt de boodschap van de commissie, die onder leiding stond van burgemeester M. Zonnevylle van Leiderdorp. Als voorbeeld noemt zij gemeenten die bij de verlening van bouwvergunningen nog altijd voorrang geven aan argumenten van welstand boven die van veiligheid. Hierdoor maken stalen rolluiken voor een juwelierswinkel vaak geen kans.

Ook constateert de commissie dat in veel gemeenten niet duidelijk is waar wel en waar geen camera's mogen hangen. Veel juweliers willen bijvoorbeeld camera's die op de stoep gericht zijn. De gemeente, die hierover gaat, weet vaak niet of dat is toegestaan.

De communicatie tussen juweliers en de politie zou ook beter kunnen. Zo zou het Korps Landelijke Politiediensten informatie over verdachte situaties kunnen gebruiken voor analyses, die op hun beurt weer moeten leiden tot hogere oplossingspercentages.

De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) onderschrijven de conclusies.

De commissie Zonnevylle werd in het leven geroepen nadat het aantal overvallen, roven en ramkraken op juweliers vorig jaar dramatisch steeg. De branche begon toen te morren over de beperkingen die zij tegenkomt als zij zelf iets wil doen aan de veiligheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken