Bekijk het origineel

OM in beroep in zaak-Van der G.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OM in beroep in zaak-Van der G.

Minister Remkes: Achttien jaar te weinig

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Het openbaar ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen Volkert van der G., die gisteren achttien jaar cel kreeg voor de moord op Fortuyn. Het OM had levenslang geëist.

Het OM vindt dat de rechtbank onvoldoende laat meewegen dat het de bedoeling van Van der G. was om "het democratisch proces buitengewoon ernstig te frustreren." Aanklager mr. J. Plooy, zo stelt het OM, betoogde niet dat Van der G. het verkiezingsproces onherstelbaar heeft beschadigd, maar wel dat hij "doelbewust en lijnrecht" inging tegen de principes van de democratie.

Verder vindt het OM dat de rechtbank bij de bepaling van de straf "het ontbreken van spijt of berouw" niet heeft betrokken. Ook heeft de rechtbank niet laten meewegen dat de verdachte geen blijk gaf "enig inzicht te hebben in het moreel volstrekt verwerpelijke van zijn daad." Verder zit het het OM niet lekker dat de rechtbank het niet aannemelijk acht dat Van der G. in de toekomst opnieuw een politieke moord begaat. Volgens Plooy valt die conclusie echter niet te trekken op basis van het rapport van het Pieter Baancentrum en evenmin op grond van het onderzoek ter terechtzitting.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt de gevangenisstraf van Van der G. van achttien jaar aan de lage kant. Hij ziet het vonnis als "inspiratie om door te gaan met de discussie over strafverzwaring." Dat stelt de bewindsman vandaag in het Algemeen Dagblad. "Ik heb mij enigszins verbaasd over het vonnis, en dat is een understatement", aldus de minister.

Fractievoorzitter Halsema van GroenLinks heeft geen goed woord over voor de uitspraken van Remkes. Volgens haar heeft een bewindspersoon zich niet te bemoeien met de vonnissen van de rechterlijke macht. "Hij beïnvloedt op deze manier de rechter en dat vind ik kwalijk."

CDA, VVD en PvdA vinden het nu niet het moment om de discussie over hogere celstraffen aan te zwengelen, zoals de LPF wil. De Tweede Kamer wacht een voorstel af voor herziening van het strafmaatsysteem waarmee minister Donner van Justitie bezig is. De drie grootste kamerfracties zijn bereid de strafmaat door te lichten maar vinden het ongepast daarover te beginnen vrijwel direct nadat de moordenaar van Fortuyn is veroordeeld. "Die discussie moet je niet voeren op basis van een individuele strafzaak", aldus CDA-kamerlid Van Haersma Buma.

Zijn LPF-collega Eerdmans pleit voor celstraffen hoger dan twintig jaar. Deze zouden het gat tussen de huidige tijdelijke celstraf van twintig en het echte levenslang kleiner moeten maken.

De PvdA beaamt dat er een strafgat bestaat, maar woordvoerder Wolfsen vindt het "niet kies" daar nu op in te gaan. De VVD zegt het hele strafregime graag onder de loep te willen nemen. "Donner heeft al aangekondigd het hele pakket door te lichten. Dat is goed, want alle straffen hangen met elkaar samen. Je kunt niet alleen de straf voor moord verhogen, dan moet die op doodslag en verkrachting ook omhoog", aldus Tweede-Kamerlid Cornielje.

De advocaten van Van der G. zijn blij dat de rechtbank Van der G. heeft vrijgesproken van het in bezit hebben van 35 condooms met explosieve mengsels. "Het is niet onbelangrijk dat de rechtbank daarmee het beeld wegneemt dat Volkert met bommen bezig was."

De LPF-fractie in de Tweede Kamer is geschokt over de achttien jaar cel die de moordenaar van hun voorman heeft gekregen.

Zie ook pag. 5.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

OM in beroep in zaak-Van der G.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken