Bekijk het origineel

Meerderheid Duitsers niet godsdienstig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meerderheid Duitsers niet godsdienstig

2 minuten leestijd

HAMBURG - Kerk en godsdienst hebben voor de meeste Duitsers geen diepere betekenis meer. Hoewel bijna tweederde deel van de bevolking lid is van een kerk, beschouwt slechts 39 procent zichzelf als godsdienstig. Voor eenderde deel van de kerkleden speelt godsdienst geen enkele rol meer.

Dat blijkt uit een representatief internetonderzoek in Duitsland, waaraan 356.000 Duitsers meewerkten. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat er regionale verschillen zijn. In Beieren beschouwt 50 procent van de mensen zich als godsdienstig; in Baden-W├╝rttemberg 46 procent, in Noord-Rijnland-Westfalen 45 procent, in Nedersaksen, Rijnland-Palts en Saarland 44 procent.

In de steden is het percentage mensen dat zich tot een godsdienst rekent, het laagst. In Hamburg gaat het nog om 26 procent van de bevolking; in Berlijn om 24 procent. Het minst godsdienstig blijken de mensen uit de voormalige DDR-deelstaten Th├╝ringen, Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren (15 procent) en Saksen-Anhalt, met onder meer de Luther-stad Wittenberg (14 procent).

Het onderzoek toont verder aan dat 17 procent van de Duitsers vertrouwen heeft in de Evangelische Kerk in Duitsland; de Rooms-Katholieke Kerk krijgt het vertrouwen van 11 procent. De diaconale activiteiten van beide kerken genieten beduidend meer vertrouwen.

Het blijkt Duitsers weinig uit te maken of de kerk pogingen doet haar imago te wijzigen. Slechts 4 procent geeft aan verbeteringen in de kerk op prijs te stellen.

Het gezamenlijk vieren van avondmaal en eucharistie -een omstreden actueel thema in verband met de komende oecumenische Kerkendag, die van 28 mei tot 1 juni in Berlijn gehouden wordt- heeft slechts de belangstelling van 16 pro-cent van de rooms-katholieken en 19 procent van de protestanten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Meerderheid Duitsers niet godsdienstig

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 april 2003

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken