Bekijk het origineel

Heineken slaat slag in Oostenrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Heineken slaat slag in Oostenrijk

Overname grootste in geschiedenis onderneming

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Heineken neemt de Oostenrijkse brouwer BBAG geheel over voor een bedrag van 1,9 miljard euro.

Dat heeft het bedrijf vanmorgen officieel bekendgemaakt. Het is de grootste overname in de geschiedenis van de Nederlandse onderneming.

BBAG is sterk in Centraal-Europese landen, met een omzet van 906 miljoen euro en 13 miljoen hectoliter bier in 2002. De brouwer maakt bier onder de merken Zipfer, Gösser en een witbier met de naam Edelweiss.

Verder is BBAG actief in mineraalwater (onder meer het merk Garsteiner), vruchtensap (Pago) en vastgoed.

"Samen met BBAG vormen we de leidende brouwerij in Centraal-Europa", aldus Heineken-topman T. Ruys. Heineken wordt daardoor de grootste bierbrouwer in acht van de dertien landen in dit gebied, zoals Oostenrijk, Polen, Hongarije en Roemenië.

"Onze activiteiten en merken zijn heel goed op elkaar afgestemd. De synergie van het management is erg krachtig", aldus Ruys.

Heineken is al actief in 170 landen met 109 miljoen hectoliter vorig jaar. De Nederlandse brouwer betaalt de overname door geld te lenen. De rentekosten stijgen daardoor met circa 100 miljoen euro per jaar, wat volgens het bedrijf geen effect heeft op de nettowinst. Heineken rekent erop dat het bedrijf door de samenvoeging van activiteiten uiteindelijk 40 miljoen euro kan besparen in 2007.

BBAG maakte in januari bekend dat het op zoek zou gaan naar een zakelijke partner. Osterreichsche Brau-Beteiligungs-Aktiengesellschaft kwam in november in een andere positie doordat de Duitse grootaandeelhouder Oetker/Radeberger zijn belang van 27,2 procent verkocht aan de groep Ooste nrijkse brouwersfamilies die de meerderheid heeft.

De afgelopen jaren zijn al heel wat brouwers in de wereld overgenomen door grotere branchegenoten. Heineken heeft zich bij het fusieproces relatief terughoudend opgesteld, maar maakte eerder nog duidelijk zijn partijtje zeker te zullen meeblazen.

Heineken financiert de overname met bankkredieten.

Als de overname van de volle 100 procent gestand wordt gedaan, nemen de rentelasten van Heineken met 100 miljoen euro op jaarbasis toe, zo maakt de onderneming ook vanmorgen bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Heineken slaat slag in Oostenrijk

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken