Bekijk het origineel

Brussel wil Frankrijk ultimatum opleggen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brussel wil Frankrijk ultimatum opleggen

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Europese Commissie zal volgende week voorstellen Frankrijk een ultimatum op te leggen voor het terugdringen van het begrotingstekort.

Zij wil het genoemde land tot 3 oktober de tijd geven om corrigerende maatregelen aan te kondigen. De regering van premier Raffarin heeft eerdere waarschuwingen in de wind geslagen. Blijft zij opnieuw in gebreke, dan kan zij een boete tegemoet zien. De hoogte daarvan zal tussen drie en vijf miljard euro liggen. De EU-ministers van Financiën, die op dit terrein het laatste woord hebben, vergaderen op 3 juni over de situatie.

Het groei- en stabiliteitspact schrijft voor dat het negatieve saldo op het overheidsbudget van de lidstaten de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) niet mag overschrijden. Deze bepaling is bij de totstandkoming van de monetaire unie ingevoerd met de bedoeling het vertrouwen van de financiële wereld in de euro te bevorderen.

Bij een ontsporing treedt de procedure voor een zogenaamd buitensporig tekort in werking. Inmiddels zijn drie landen, te weten Portugal, Duitsland en Frankrijk, daarmee geconfronteerd. Als zich op den duur geen verbetering aftekent, volgt als ultieme sanctie een strafheffing.

Het deficit van het Franse huishoudboekje kwam vorig jaar uit op 3,1 procent. Minister van Financiën Mer heeft voor 2004 een omslag beloofd tot 2,9 procent, na een piek in de lopende twaalf maanden van 3,4 à 3,6 procent. Brussel becijfert echter dat zonder aanvullende ombuigingen het verschil tussen uitgaven en inkomsten in 2003 en 2004 respectievelijk 3,7 en 3,6 procent zal bedragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Brussel wil Frankrijk ultimatum opleggen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken