Bekijk het origineel

Hardere toon in Belgische verkiezingsstrijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hardere toon in Belgische verkiezingsstrijd

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De toon in de Belgische verkiezingscampagne begint te verharden.

Tien dagen voor de stembusslag is de recente crisis rond de Franstalige groenen, die de regering plots verlieten, vergeten. Inzet is nu of Vlaanderen voor het eerst in 25 jaar zal moeten leven met een Waalse premier.

De liberale Franstalige minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, komt in een vandaag gepubliceerd interview met het ultieme spookbeeld voor veel Vlamingen op de proppen: de mogelijkheid dat de openlijk homoseksuele Waalse socialist Elio Di Rupo na de verkiezingen aantreedt als premier.

Voor het relatief conservatieve en welgestelde Vlaanderen zou een "spilzuchtige" Franstalige socialist als regeringsleider onacceptabel zijn, denkt Michel. Hij roept Vlaanderen daarom op voor de liberale premier Guy Verhofstadt te stemmen. Daardoor zouden de liberalen de grootste politieke familie blijven in België. De grootste zuil levert doorgaans ook de premier.

Zeker nu de Vlaamse socialisten na jaren van electorale dreunen door het extreem rechtse Vlaams Blok weer opleven in de peilingen, is het niet uitgesloten dat links in heel België de liberalen naar de kroon kan steken.

De oproep van Michel lijkt echter vooral een sneer richting Vlaamse christen-democraten te zijn. Als de kiezer de christen-democraten na de dioxinecrisis van 1999 opnieuw links laat liggen, blijven de liberalen in Vlaanderen zeker de grootste politieke partij.

De Vlaamse christen-democratenleider Stefaan De Clerck reageerde gisteravond al als door een mug gestoken op de "arrogante bemoeizucht" van de Waal Michel. "Het is grof dat een Waal hier een koers moet rijden voor Verhofstadt", aldus een zichtbaar kwade De Clerck op de Vlaamse televisiezender VRT.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Hardere toon in Belgische verkiezingsstrijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken