Bekijk het origineel

Telecomconcern KPN boekt winst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Telecomconcern KPN boekt winst

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het telecomconcern KPN heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 770 miljoen euro na een verlies van 348 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar.

De winst komt vooral door de verkoop van Telefoongids Media en de beƫindiging van de overeenkomst van de Duitse dochter E-Plus met MobilCom. De winst voor belasting en afschrijvingen, exclusief bijzondere posten, bedroeg 1,2 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2002 was dat 940 miljoen.

Eind maart bedroeg de schuldenlast van KPN 11,2 miljard euro. Een jaar ervoor bedroegen de schulden 15,4 miljard euro. Het telecomconcern verwacht aan het einde van dit jaar de schuldenlast te hebben verminderd tot ongeveer 10 miljard euro.

KPN-topman A. Scheepbouwer noemde de resultaten in het eerste kwartaal "degelijk. We blijven concentreren op de marges en cashflow. Daarnaast ligt de nadruk op omzetgroei en winstgevendheid", aldus de bestuursvoorzitter.

De omzet inclusief bijzondere posten was in het eerste kwartaal van 2003 3,7 miljard euro tegenover 3,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Zonder bijzondere posten bedroeg de omzet 3,0 miljard euro, dat is een stijging van 2,5 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2002.

De kerndivisie vaste telefonie was stabiel. De bedrijfsopbrengsten namen met 3 miljoen euro toe tot 1,84 miljard euro. Bij het onderdeel vaste net groeiden de opbrengsten licht, bij het onderdeel business solutions daalden deze. Dat laatste komt volgens het telecomconcern door de verkoop van de activiteiten van KPN Belgium en een afname van interne opbrengsten.

De divisie mobiele telefonie zag de bedrijfsopbrengsten met 15 procent toenemen tot 1,2 miljard euro. De verkoop van i-mode blijft echter tegenvallen. Aan het einde van het eerste kwartaal dit jaar zijn in totaal 285.000 telefoontjes verkocht in Nederland, Duitsland en Belgiƫ. "Dat is minder dan we willen", gaf Scheepbouwer toe.

Hij blijft echter bij de verwachting dat aan het einde van dit jaar 1 miljoen i-mode-toestellen zijn verkocht. In juli van dit jaar komt i-mode in Nederland met mms (mobiel foto's versturen). Scheepbouwer verwacht dat de verkoop in de tweede helft van dit jaar daardoor flink zal toenemen.

In Duitsland had KPN-dochter E-Plus aan het einde van het eerste kwartaal 7,5 miljoen klanten. Het telecomconcern verwacht aan het einde van dit jaar 8 miljoen gebruikers, goed voor een marktaandeel van 14 procent.

Op het gebied van internet richt KPN zijn pijlen op adsl. "In het eerste kwartaal hebben we 100.000 nieuwe klanten gekregen. In een eerdere doelstelling gaven we aan dit jaar 300.000 nieuwe gebruikers te willen registreren. Dat ligt dus goed op schema", aldus Scheepbouwer. In totaal heeft KPN 418.000 adsl-gebruikers, 139 procent meer dan aan het einde van het eerste kwartaal in 2002. Met het snelle internet heeft KPN momenteel een marktaandeel van 33 procent. In 2005 wil het concern een marktaandeel hebben van 50 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Telecomconcern KPN boekt winst

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken