Bekijk het origineel

Rotterdam pakt fraude met bijstand hard aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdam pakt fraude met bijstand hard aan

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - De sociale dienst van de gemeente Rotterdam gaat speciale acties houden, gericht op het frauderen met bijstandsuitkeringen. Wie bijvoorbeeld bij de dienst voor komt rijden met een relatief dure auto of zegt met een kostganger de woning te delen, gaat onder het mes. Wethouder J. van der Tak maakte gisteren de nieuwe Rotterdamse aanpak bekend.

Deze maand is de gemeentelijke sociale dienst begonnen met de nieuwe aanpak op het gebied van heronderzoeken naar de rechtmatigheid en doelmatigheid van de bijstandsuitkeringen. Rotterdam telt 40.000 uitkeringsgerechtigden.

Voor 35.000 van hen legt het Rijk de gemeente twintig indicatoren per persoon op die door de sociale dienst ieder jaar opnieuw moeten worden onderzocht, om te voorkomen dat mensen onterecht een uitkering krijgen. Als dat niet wordt gedaan riskeert de gemeente een strafkorting op de uitkering door het Rijk. "Zo'n systeem is pure bureaucratie", zegt de Rotterdamse wethouder Van der Tak. "Wij draaien het nu om. We gaan op basis van een risicoprofiel bijstandstrekkers aan een nader onderzoek onderwerpen", zegt hij.

Rotterdam heeft deze maand aangehaakt bij het landelijk inlichtingenbureau, waar via een geautomatiseerde koppeling de gegevens van de bijstandstrekkers continu worden gecontroleerd met die van de Belastingdienst en andere uitkeringsinstanties. "Met 98 procent van de bijstandsuitkeringen is niets mis", zegt mr. M. J. Toet, de Rotterdamse directeur uitvoering van de Algemene bijstandswet. "Van de resterende 2 procent blijkt er een samenloop van gegevens te zijn, zoals we dat noemen. Het inlichtingenbureau geeft dan een zogenaamd samenloopsignaal af, dat ons aanleiding geeft om bij een klant een rechtmatigheidsonderzoek te doen. Er is dan bijvoorbeeld loonbelasting afgedragen, wat erop wijst dat er naast de bijstandsuitkering wit is bijverdiend. Er kunnen op het uitkeringsadres bijvoorbeeld ook meerdere mensen wonen." Volgens de directeur is er vorig jaar in 6000 gevallen een rechtmatigheidsonderzoek gedaan, waarbij er in een aantal gevallen sprake was van 'witte' fraude.

"Geen enkele vorm van fraude mag lonen", zegt de Rotterdamse wethouder, waarbij hij aangeeft dat de gemeente steviger op zoek gaat naar frauderende bijstandstrekkers. Het gaat dan met name om 'zwarte' fraude. Fraude dus die niet via een samenloopsignaal gemeld wordt. Om daar tegen op te treden heeft men zogenaamde risicoprofielen opgesteld. Als voorbeeld noemt Van der Tak het "kostgangerprincipe." Het is namelijk financieel veel interessanter voor een klant om een kostganger te hebben dan een partner met wie men de woning deelt. Klanten die opgeven een kostganger in huis te hebben, worden dus onderworpen aan een rechtmatigheidsonderzoek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rotterdam pakt fraude met bijstand hard aan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken