Bekijk het origineel

Duitse kerken ondertekenen oecumenisch handvest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duitse kerken ondertekenen oecumenisch handvest

2 minuten leestijd

BERLIJN (ANP) - Vertegenwoordigers van zestien Duitse kerken, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Duitsland, hebben gisteren in Berlijn een oecumenisch handvest ondertekend. Daarin verplichten ze zich onder andere tot meer samenwerking en dialoog.

Doel van het handvest is de nog bestaande verdeeldheid tussen de kerken, zoals de onmogelijkheid om samen avondmaal te vieren, te overwinnen.

De ondertekening van de Charta Oecumenica wordt beschouwd als "oecumenisch hoogtepunt" van de eerste Oecumenische Kerkendag in Duitsland, die nog tot morgen in Berlijn wordt gehouden.

In het document beloven de kerken een bijdrage te leveren aan de eenheid van Europa en zich in te zetten voor vrede, sociale gerechtigheid en kerkelijke eenheid. Eensgezindheid onder de kerken is de voorwaarde voor vrede onder de naties, zo zegt het handvest. "Wezenlijke verschillen in het geloof verhinderen nog de zichtbare eenheid." De kerken willen verder de dialoog met de islam, het Jodendom en andere wereldgodsdiensten versterken.

Intussen heeft de Duitse curiekardinaal Walter Kasper gisteren kritiek geuit op de viering in Berlijn waarbij protestanten en rooms-katholieken gezamenlijk ter communie gingen. Zonder de dienst met name te noemen, waarschuwde hij op de Oecumenische Kerkendag voor ongeduld in de kwestie van avondmaal en eucharistie.

In een overvolle protestantse Gethsemanékerk had de 69-jarige priester Gotthold Hasenhüttl donderdagavond, in strijd met het Vaticaanse verbod, iedereen voor de communie uitgenodigd. Ook zelf nam hij deel aan de toediening van het sacrament. De bisschoppen zullen zich deze dagen beraden over de consequenties, zegt een woordvoerder van het bisdom Berlijn.

Er bestaan op dit punt nog te grote verschillen in de geloofsleer tussen rooms-katholieken en protestanten, meent curiekardinaal Kasper, voorzitter van de pauselijke raad voor de eenheid van de christenen. In een kwestie waarbij het gaat om opvattingen over de waarheid "helpt publieke druk en polemiek niet", zei hij.

Priester Hasenhüttl gaat er niet van uit dat de kerkleiding disciplinaire maatregelen tegen hem zal nemen. "De mis voldeed aan het rooms-katholieke kerkrecht", aldus de theoloog en oud-hoogleraar systematische theologie.

Kardinaal Georg Sterzinsky, aartsbisschop van Berlijn, had eerder aangekondigd dat een priester die aan de gezamenlijke avondmaalsviering zou meewerken, uit het ambt zou worden gezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Duitse kerken ondertekenen oecumenisch handvest

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 mei 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken