Bekijk het origineel

Kraanvogels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kraanvogels

2 minuten leestijd

KRAANVOGELS - In het Fochteloërveen hebben voor het derde achtereenvolgende jaar kraanvogels genesteld. Eén paar broedde onlangs twee eieren uit. De basis voor de naar het zich laat aanzien permanente terugkeer van broedende kraanvogels naar dit 3000 hectare grote natuurgebied wordt gevormd door de inspanningen die de afgelopen jaren zijn verricht om het gebied te vergroten en de natuurkwaliteit te herstellen. Natuurmonumenten voegde onlangs nog 250 hectare aan het areaal toe. De kraanvogel is de meest opvallende exponent van deze aanpak, waarvan ook veel andere soorten hebben geprofiteerd. ROERDOMPJAAR - Sovon Vogelonderzoek Nederland, de landelijke organisatie op het gebied van vogeltellingen, heeft 2003 uitgeroepen tot Jaar van de Roerdomp. Iedereen wordt gevraagd "hoempende" roerdompen door te geven op sovon.nl. De reigerachtige leeft teruggetrokken en heeft een bruine schutkleur en verticale donkere en lichte strepen, waardoor hij tussen het riet niet opvalt. Bolwerken van deze voor Nederland zeldzame broedvogel zijn het Lauwersmeer, de Friese meren, de Wieden, de Weerribben, NW-Overijssel en de Oostvaardersplassen. In de jaren zeventig bereikte de stand nog maxima van 700 paren. Na strenge winters, zoals in 1978/79 en midden jaren '80, liep het aantal terug tot 300 paren. Binnen enkele jaren vond echter weer herstel plaats. Sinds eind jaren '80 is het de wintergevoelige roerdomp niet meer gelukt een landelijke totaal van boven de 300 paren te halen, ook niet na een serie zachte winters. Voortschrijdende verlanding, bos- en struikvorming en verkleining van geschikt rietareaal door oevererosie en veebegrazing zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de achteruitgang van de roerdomp in Nederland. HOUTPLANTAGES - Het Wereld Natuur Fonds en nog enkele natuurorganisaties weerleggen in een rapport een aantal misvattingen over houtplantages. Ze waarschuwen voor het feit dat de snelle groei van vaak sterk gesubsidieerde houtplantages niet leidt tot een stagnatie in ontbossing of tot het genereren van werkgelegenheid. Het rapport, dat onlangs tijdens het bossenforum van de Verenigde Naties verscheen, laat echter ook zien dat houtplantages niet altijd de oorspronkelijke bossen vernietigen. Ze kunnen zelfs bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit, speciaal als de plantages worden geplant op reeds aangetast land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kraanvogels

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken