Bekijk het origineel

Haarscheurtje oorzaak ramp met Columbia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Haarscheurtje oorzaak ramp met Columbia

2 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Het ruimteveer Columbia is op 1 februari van dit jaar bij terugkeer in de dampkring vermoedelijk in stukken uiteengevallen als gevolg van een haast onzichtbaar haarscheurtje in de linkervleugel.

Tests hebben dat uitgewezen, verklaarde de topman van de Amerikaanse ruimtevaartdienst NASA O'Keefe gisteren.

Het scheurtje in de versterkte koolstof panelen op de linkervleugel was nog geen 2,5 centimeter lang, zei O'Keefe, en het ontstond toen 81 seconden na de lancering een stuk isolatieschuim van een draagraket losliet en tegen de vleugel klapte.

Het feit dat zo'n scheurtje de oorzaak was van de dood van de zeven inzittenden, geeft aan dat er zeer nauwkeurige inspecties nodig zijn voor toekomstige ruimtevluchten, stelde O'Keefe. Een dergelijk haarscheurtje is immers alleen van een afstand van een paar centimeter te constateren. De NASA is onder meer van plan extra handgrepen en voetsteunen te bevestigen aan de buitenzijde van de spaceshuttles. Die moeten ruimtevaarders in staat stellen ook in de ruimte grondige inspecties uit te voeren.

Sinds het verongelukken van de Columbia houdt de NASA de ruimteveren aan de grond. Als de NASA weer bemande ruimtevluchten gaat uitvoeren, zullen lanceringen altijd overdag plaatsvinden, zei O'Keefe. De camera's op Kennedy's Space Center kunnen dan de scherpst mogelijke opnames maken. De beelden van het isolatieschuim dat op de vleugel van de Columbia terechtkwam, waren zo onduidelijk, dat de NASA op basis daarvan niet kon vaststellen welke schade het schuim had aangericht.

De commissie die het verongelukken van de Columbia onderzoekt, voerde de laatste tests uit in San Antonio en publiceert naar verwachting eind volgende maand het eindrapport.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Haarscheurtje oorzaak ramp met Columbia

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken