Bekijk het origineel

Zorgen voor het vloerkleed van de tuin

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zorgen voor het vloerkleed van de tuin

4 minuten leestijd

Een tuin met een mooi groen gazon, omzoomd door een kleurrijke border. Schitterend! Een gazon straalt een zekere rust uit en vormt een mooie voorgrond voor beplanting. Iedere kleur van bloem of plant harmonieert met het groen van het gras. Zelf zoiets realiseren is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Zelfs niet in een land met zo veel grasland. Het gazon vormt voor menig tuinliefhebber een grote zorg. Hoe krijg je een gezond groen tapijt en hoe onderhoud je het?

In veel kleine tuinen heeft het gazon momenteel afgedaan. Allerlei vormen van sierbestrating zijn ervoor in de plaats gekomen. De zorg van het regelmatig gras maaien is daarmee weg en dat betekent voor velen een grote opluchting. Een klein gazon waarop veel gelopen en gespeeld wordt, in een goede conditie houden, is nu eenmaal erg moeilijk.

De een stelt hogere eisen aan de kwaliteit van een grasveld dan de ander. Er zijn mensen die zich ergeren aan paardebloemen, klaver, madeliefjes of ereprijs in het gras, terwijl anderen die bloeiers daar juist op prijs stellen. Het is wel zo dat je deze planten regelmatig moet uitsteken, omdat zij zich snel uitbreiden. Soms ontkom je er niet aan om met een bestrijdingsmiddel te spuiten. Wanneer onkruid het gazon gaat overheersen en er bovendien ongewenste grassen in komen te staan, is de beste oplossing meestal om alles dood te spuiten en de grond om te spitten, te frezen en vervolgens het gras opnieuw in te zaaien.

Nieuw gazon

Voor een gezonde grasgroei is het nodig dat de kwaliteit en de structuur van de grond in orde is. In nieuwbouwwijken prijkt op de geëgaliseerde grond rond de woning vaak slechts een dun laagje zwarte aarde waarop het gras wordt gezaaid. Bij droogte of veel regen ontstaan er dan problemen.

Voor de realisatie van een mooi gazon is het nodig om de grond vrij diep te bewerken en erop te letten dat er een goede afwatering is. Werk voldoende organisch materiaal of stalmest door de grond. Dit bevordert het bodemleven. Laat de grond voldoende uitzakken alvorens graszoden te leggen of in te zaaien. Soms kan het gewenst zijn om vooraf een lichte onkruidbestrijding toe te passen. Een goede voorbereiding is heel belangrijk, want achteraf corrigeren is vaak niet mogelijk of het levert veel problemen op.

De keuze tussen graszoden leggen of inzaaien is afhankelijk van de grootte van het oppervlak en van de tijd die de tuinierder heeft om zijn grasmat te ontwikkelen. Een voordeel van inzaaien is dat men het grasmengsel kan kiezen dat past bij grondsoort, ligging en doel van het gazon. Het leggen van graszoden heeft als voordeel dat je snel een beloopbaar grasveld hebt, bestaande uit stevige grassoorten. Bij gunstige weersomstandigheden wortelen zoden snel. Bij inzaaien zijn voor een snelle opkomst de weersomstandigheden heel belangrijk. Het voorjaar en eind augustus, begin september zijn geschikte perioden. Hoe sneller en beter het gras zich ontwikkelt, hoe minder kans op onkruid. Het is wel belangrijk om vanaf het begin het onkruid te verwijderen.

Onderhoud

Wanneer het gas goed groeit, betekent dat regelmatig maaien, liefst niet te kort (3-4 cm). Een zeer kort geschoren gazon ligt er na het maaien prachtig bij, maar het herstelvermogen is minder dan dat van een grasveld dat iets langer is, terwijl de kans op dode plekken, onkruid en mosvorming groter is. Overigens betekent afvoeren van het gemaaide gras dat er met iedere maaibeurt veel meststoffen, met name kali, verdwijnen.

Bij een gezonde grasmat bestaat er minder kans op groei van ongewenste planten. Regelmatig bemesten is daarbij erg belangrijk. Gebruik de verkrijgbare mengmeststoffen. Sommigen denken dat ze door weinig mest te geven minder vaak hoeven te maaien. Dat is ook wel zo, maar je laat het gr as door gebrek aan voeding dan wel verpieteren.

Naast het gebruik van kunstmest is het ook goed om organische mest of compost te gebruiken. Ga uit van organisch materiaal dat vrij is van onkruidzaad. In het voorjaar kun je na het maaien een laagje compost of potgrond over het gazon uitstrooien en met een bezem gelijkmatig verdelen. Dit komt de structuur van de grond ten goede. Het gebruik van een verticuteerhark of -machine is bedoeld voor een betere beluchting van de grond. Op plaatsen waar de bovenlaag gemakkelijk dichtslibt of waar veel gelopen wordt, kan het een gunstige bewerking zijn.

Mos

In veel gazons is er sprake van mosgroei. Soms is die zo sterk dat het mos overheerst. Dit kan te maken hebben met de ligging van het grasveld. Schaduwrijke plaatsen, vochtige grond en een slechte structuur zijn ideaal voor mossen. Bestrijding met een chemisch middel biedt geen blijvende oplossing. Ook een kalkbemesting verhelpt het probleem niet. Het beste is om het mos uit het gras te harken, het gazon regelmatig en goed te bemesten en vrij hoog te maaien. Het gras moet in een betere conditie komen. Breng ook wat organische stof aan, zoals potgrond of compost vermengd met graszaad en zorg ervoor dat het water goed afgevoerd wordt.

Om het gazon mooi en gezond te houden moet je niet alleen tijd investeren, maar vooral denken aan een juiste, regelmatige bemesting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Zorgen voor het vloerkleed van de tuin

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken