Bekijk het origineel

Humanitaire ramp dreigt in Monrovia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Humanitaire ramp dreigt in Monrovia

2 minuten leestijd

MONROVIA - De slag die in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia gaande is tussen rebellen en leger heeft in twee dagen tijd aan 200 tot 300 burgers het leven gekost. Ongeveer 1000 mensen zijn gewond geraakt.

Dat zei gisteren de Liberiaanse minister van Volksgezondheid, Peter Coleman. Medewerkers van lijkenhuizen in Monrovia spraken eveneens van honderden gedode burgers. Diplomaten bij de VN denken hardop na over een door de VS geleide interventiemacht voor de hoofdstad Liberia. Daar dreigt een bloedbad omdat honderdduizenden burgers gevangenzitten tussen oprukkende rebellen en het regeringsleger. De beschietingen en de ernstige tekorten aan basisbehoeften en middelen om gewonden te verzorgen leiden tot een humanitaire ramp in de Liberiaanse hoofdstad.

Hulporganisaties improviseren er met waterzuivering om een epidemie te voorkomen. Naar schatting 200.000 bewoners van de stad hebben in paniek hun woning verlaten. Ze zoeken bescherming in kerken, scholen en ambassades en in zuidoostelijke buitenwijken iets verder van het front.

Vooral het centrum van Monrovia wordt met granaten beschoten. Er zijn volgens waarnemers de afgelopen twee dagen honderden burgerslachtoffers gevallen. De ziekenhuizen zijn overvol.

De rebellenbeweging LURD (Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie) begon dinsdag een offensief op Monrovia, na zich een dag eerder te hebben teruggetrokken uit vredesonderhandelingen die gaande waren in Ghana.

De Ghanese president John Kufuor veroordeelde het geweld gisteren en riep de twee partijen op terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De rebellen proberen sinds drie jaar de Liberiaanse president Charles Taylor te verdrijven. Eerder deze maand rukten ze op naar Monrovia, maar het geweld werd even onderbroken nadat regering en rebellen op 17 juni voor het eerst een bestand hadden gesloten. De rebellen trokken zich deze week terug uit de onderhandelingen, omdat Taylor is teruggekomen op zijn eerdere belofte de macht over te dragen aan een interim-regering.

De Liberiaanse regering heeft vandaag geen duidelijke reactie gegeven op de oproep van de Amerikaanse president Bush, die om het aftreden van president Taylor heeft gevraagd. In een verklaring herhaalde de overheid dat Taylor geen deel zal uitmaken van een overgangsregering.

Aan de ene kant verwelkomde de regering de Amerikaanse bemoeienis met de precaire situatie in het West-Afrikaanse land. In de verklaring waarschuwde de overheid aan de andere kant "dat elke overhaaste oplossing kan leiden tot anarchie, chaos en verdere verslechtering."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Humanitaire ramp dreigt in Monrovia

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 27 juni 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken