Bekijk het origineel

Reprorecht laakt ophef over aanslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reprorecht laakt ophef over aanslag

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het bedrijfsleven maakt onnodig veel stampij over de kopieeraanslag die het sinds kort moet betalen, aldus de Stichting Reprorecht gisteren.

De stichting is bereid te praten over de hoogte van de aanslag. Bedrijven ageren tegen de rekening die zij voor reprorechten moeten betalen, omdat deze te hoog zou zijn. Het bedrijfsleven is gepikeerd omdat de bedragen die het aan de stichting moet afdragen, op schattingen zijn gebaseerd. Die zouden niet stroken met de werkelijkheid. Werkgeversorganisatie MKB Nederland en makelaarsvereniging VBO overwegen daarom naar de rechter te stappen. Volgens een woordvoerder van Reprorecht is dat nergens voor nodig, omdat bedrijven de hoogte van de aanslag eenvoudig kunnen aanpassen. "Wij willen een behoorlijke regeling treffen met de bedrijven. Ik kan me voorstellen dat er bedrijven zijn die zich overvallen voelen, maar als ze onze brieven goed lezen, zien ze dat ze gewoon kunnen reageren als ze het niet eens zijn met de bedragen", aldus de woordvoerder. Bedrijven moeten sinds kort betalen voor reprorechten, een vergoeding voor fotokopieën van werk dat auteursrechtelijk is beschermd. De incasso van de kopieeraanslag is het gevolg van een wetswijziging begin dit jaar.

Bij ondernemersvereniging VNO-NCW hebben zich tot nu toe 300 tot 400 leden gemeld met klachten over de kopieeraanslag. "Wij adviseren deze ondernemers in beroep te gaan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Reprorecht laakt ophef over aanslag

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken