Bekijk het origineel

Bestand Liberia op losse schroeven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bestand Liberia op losse schroeven

2 minuten leestijd

MONROVIA (AP) - De Liberiaanse minister van Defensie, Daniel Chea, heeft twee rebellengroepen er gisteren van beschuldigd de wankele wapenstilstand in het door oorlog verscheurde land te hebben geschonden. Bij aanvallen op twee steden in het noorden van Liberia zijn volgens de minister vijftien doden gevallen.

De vijftien doden, onder wie een aantal burgers, vielen volgens de minister bij een aanval van de Beweging voor Democratie in Liberia (Model) op de noordelijke stad Kwendin. Een andere stad in Noord-Liberia, Gulu, zou zijn aangevallen door rebellen van Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD). Of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen, zei de minister niet. Volgens een woordvoerder van het Liberiaanse leger had Model ook twee steden in het zuiden van het land aangevallen.

Geen van de aanvallen kon door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. De rebellenbewegingen waren niet bereikbaar voor commentaar. De Liberiaanse regering is in het verleden vaak beschuldigd van het verzinnen van aanvallen van rebellen om de sympathie te winnen van de bevolking of van de internationale gemeenschap.

Minister Chea zei gisteren dat hij de aanvallen zou rapporteren aan de bemiddelaars op de nog steeds voortdurende vredesbesprekingen in Ghana. De Liberiaanse regering bleef volgens hem vasthouden aan het staakt-het-vuren. De rebellenbeweging LURD liet in een communiqué weten in samenwerking met de regionale bemiddelaars in Ghana tot een blijvende vrede in het land te willen komen. Ze beschuldigden de Liberiaanse president Taylor ervan de internationale vredesmacht die binnenkort in Liberia wordt gestationeerd te willen gebruiken om zijn regime in stand te houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bestand Liberia op losse schroeven

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken