Bekijk het origineel

Twee topbestuurders Hongkong stappen op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Twee topbestuurders Hongkong stappen op

2 minuten leestijd

HONGKONG - Twee hoge bestuurders in Hongkong hebben gisteren hun ontslag ingediend. De minister van Financiën van de voormalige Britse kroonkolonie, Antony Leung, is opgestapt in verband met een corruptieschandaal. Veiligheidschef Regina Ip diende "om persoonlijke redenen" haar ontslag in.

Dit heeft een woordvoerder van de regering meegedeeld. Ip werd door veel inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie gezien als degene die de omstreden nationale veiligheidswet erdoor wilde drukken.

Tung Chee Hwa, de door China aangestelde bestuurder van Hongkong, heeft het ontslag van Ip aanvaard. Haar aftreden komt, terwijl er sprake is van een ernstige crisis rond Tung. Velen vragen zich af of hij in staat is Hongkong te regeren. Zijn regering ligt onder vuur sinds meer dan een half miljoen mensen begin deze maand demonstreerden tegen de veiligheidswet, die zij veel te ver vinden gaan.

Tung liet na de demonstratie weten dat hij de stemming in het parlement over de wet, die voor 9 juli op de agenda stond, zou uitstellen. Velen menen dat dit de doodsteek betekende voor Tungs bestuur. Sommigen dachten dat het opstappen van een of meer van Tungs ministers het kabinet nog zou kunnen redden.

De wet tegen landverraad, subversieve activiteiten en opruiing stuit op fel verzet, omdat die de inwoners zou beperken in hun burgerrechten. Velen menen dat Tung de wet erdoorheen moest zien te krijgen onder druk van Peking. China vreest dat vanuit Hongkong "subversieve activiteiten" plaatshebben.

Minister van Financiën Leung stapte op nadat onlangs bekend werd dat hij kort voordat hij in maart de importheffingen op auto's drastisch verhoogde, zelf een nieuwe Lexus uit de VS importeerde. De transactie leverde de minister een voordeel op van ruim 20.000 euro. De Hongkongse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de zaak.

Het opstappen van de twee hoge ambtenaren is het hoogtepunt van de ernstigste bestuurscrisis sinds Hongkong in 1997 werd overgedragen aan China. Zowel Leung als Ip lag onder vuur omdat ze de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering in HongKong aan banden wilden leggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Twee topbestuurders Hongkong stappen op

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken