Bekijk het origineel

Ecowas komt met nieuw vredesplan voor Liberia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ecowas komt met nieuw vredesplan voor Liberia

2 minuten leestijd

ACCRA - De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) heeft vandaag een nieuw vredesvoorstel voor Liberia gepresenteerd. Volgens het voorstel krijgt Liberia in september een overgangsregering en wordt de regering tot die tijd geleid door vice-president, Moses Blah. Leden van de huidige regering en rebellenleiders zouden geen deel mogen uitmaken van de overgangsregering.

Het vredesplan is opgesteld aan de hand van voorstellen van alle partijen die betrokken zijn bij de vredesonderhandelingen over Liberia, die onder bemiddeling van Ecowas gaande zijn in de Ghanese hoofdstad Accra. Gisteren was eigenlijk de dag waarop een akkoord bereikt had moeten zijn, maar onderhandelingsleider Abdulsalami Abubakar heeft deze tijdslimiet verschoven naar dinsdag.

De onderhandelingen in Accra leverden op 17 juni een bestandsakkoord op, waarin was vastgelegd dat president Charles Taylor binnen dertig dagen zou aftreden en dat voorzag in de komst van een West-Afrikaanse vredesmacht. Nadat Taylor had gezegd dat hij tot januari zou aanblijven en de macht alleen wilde overdragen aan Blah begon de rebellenbeweging LURD op 24 juni een groot offensief op de hoofdstad Monrovia.

De Verenigde Naties hebben gisteren een dringende oproep gedaan aan de omringende landen om onmiddellijk te beginnen met de vorming van een vredesmacht voor Liberia.

Ook de Verenigde Staten overwegen vredestroepen naar Liberia te sturen. Een beslissing hierover wordt pas genomen als de West-Afrikaanse troepen in het land zijn aangekomen, zei gisteren Jacques Klein, de gezant van de Verenigde Naties voor Liberia. De VS hebben het vertrek van Taylor uit Liberia als voorwaarde verbonden aan het sturen van troepen.

Liberiaanse regeringstroepen waren gisteren opnieuw ver-wikkeld in "hevige gevechten" met rebellen die een bestand hadden geschonden en waren opgetrokken tot op 12 kilometer van de hoofdstad Monrovia. Dat heeft de Liberiaanse minister van Defensie, Daniel Chea, gemeld.

Volgens de bewindsman gebruiken de rebellen van de rebellenbeweging LURD mortieren en machinegeweren. Chea zei te vrezen dat er veel burgerslachtoffers zullen vallen, omdat de rebellen door een dichtbevolkt gebied trekken.

Het oplaaiend geweld heeft paniek veroorzaakt in Monrovia. Veel inwoners aan de rand van de stad zijn hun huizen ontvlucht. De afgelopen twee maanden heeft de stad al twee keer midden in de vuurlinie gelegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Ecowas komt met nieuw vredesplan voor Liberia

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken