Bekijk het origineel

Filipijnen tekenen bestand met rebellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Filipijnen tekenen bestand met rebellen

2 minuten leestijd

MANILLA - De Filipijnse regering is een staakt-het-vuren overeengekomen met de belangrijkste groepering van moslimrebellen, het MILF. Dat heeft president Gloria Arroyo gisteren bekendgemaakt.

De onderhandelingen tussen de regering en de vertegenwoordigers van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) worden volgende week in Maleisiƫ hervat. Dat land stuurt binnenkort toezichthouders om de wapenstilstand op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen te controleren.

Arroyo toonde zich hoopvol dat een blijvende vrede kan worden bereikt. "Vrede is ophanden. We zullen de politieke wil scheppen om die te behouden voor alle generaties Filipijnen", zei zij. Ook een woordvoerder van de rebellen, Eid Kabalu, was optimistisch. "Als beide partijen oprecht zijn, kan binnen enkele dagen vrede worden bereikt", zei hij.

Arroyo heeft het leger opgeroepen aanvallen op de rebellen te staken. Ook zijn arrestatiebevelen voor hooggeplaatste leden en leiders van het MILF ingetrokken. MILF-leider Salamat Hashim en andere leiders krijgen een speciale pas waarmee ze negentig dagen lang vrij mogen reizen. Hierdoor kunnen zij de vredesonderhandelingen in Maleisiƫ bijwonen.

De vice-voorzitter van het MILF, Ghazali Jaafar, laat in een verklaring weten blij te zijn met de beslissing om de arrestatiebevelen op te heffen. "Wij verwachten dat dit de onderhandelingen zal versnellen."

In mei mislukten de vredesonderhandelingen, omdat leden van het MILF twee bomaanslagen hadden gepleegd in het zuidelijk deel van Mindanao. Die kost-ten aan vijftig mensen het leven. Ook worden vier belangrijkeleiders en andere leden van het MILF gezocht in verband met bomaanslagen in maart en april op het vliegveld van Davao en een passagiersterminal in de haven van die stad. Hierbij kwamen 38 mensen om het leven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Filipijnen tekenen bestand met rebellen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken