Bekijk het origineel

Vrees voor nieuw bloedbad Liberia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vrees voor nieuw bloedbad Liberia

2 minuten leestijd

MONROVIA - Strijders die trouw zijn aan president Charles Taylor, hebben gisteren rondom de Liberiaanse hoofdstad Monrovia wegversperringen versterkt om de opmars van de rebellen te stoppen. Gevreesd werd voor een nieuw bloedbad als de rebellen de stad zouden bereiken.

De BBC meldde gisteren dat de rebellen Monrovia tot op minder dan 20 kilometer waren genaderd. In de buitenwijken van de hoofdstad werd geweervuur gehoord. Bij de nieuwste gevechten zouden al honderden burgerslachtoffers zijn gevallen.

Elders in de hoofdstad verzamelden de troepen van president Charles Taylor zich gisteren voor een tegenaanval. Het 'regeringsleger' bestaat overwegend uit jongens van nog geen 20, lopend op slippers en bewapend met kalasjnikovs.

Nu de gevechten oplaaien komt de vluchtelingenstroom weer op gang. Duizenden mensen hebben opnieuw hun toevlucht gezocht op het terrein van de Amerikaanse ambassade in Monrovia.

De Liberiaanse minister van Defensie, Daniel Chea, meldde donderdag dat regeringstroepen verwikkeld waren geraakt in "hevige gevechten" met rebellen die een bestand hadden geschonden en optrokken naar Monrovia. Volgens de bewindsman gebruikten de strijders van rebellenbeweging LURD mortieren en machinegeweren.

Het oplaaiend geweld heeft in de hoofdstad paniek veroorzaakt. Veel inwoners aan de rand van de stad zijn hun huizen ontvlucht. De afgelopen twee maanden heeft de stad al twee keer midden in de vuurlinie gelegen. Daarbij doodden de rebellen ten minste 700 burgers.

De Verenigde Naties hebben donderdag de omringende landen dringend opgeroepen onmiddellijk te beginnen met de vorming van een vredesmacht voor Liberia. Pas als deze arriveert, wil president Taylor aftreden en het land verlaten.

Van diplomaten in New York is vernomen dat de vredesmacht op zijn vroegst half augustus operationeel zal zijn. De Amerikaanse regering heeft al een VN-resolutie voor Liberia in voorbereiding, zo is uit kringen van de regering begrepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Vrees voor nieuw bloedbad Liberia

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken