Bekijk het origineel

Prodi wil handhaving van stabiliteitspact

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prodi wil handhaving van stabiliteitspact

2 minuten leestijd

BRUSSEL (AFP/ANP) - Voorzitter Prodi van de Europese Commissie vindt dat de Europese Unie zich aan de regel moet houden dat een land een boete kan krijgen als het zich niet aan het stabiliteitspact houdt.

Hij benadrukte gisteren in een interview dat kleine en grote landen gelijk zullen worden behandeld. Deze uitspraken moeten minister Zalm bevallen. Hij pleitte er donderdag voor het eerst openlijk voor Frankrijk een boete op te leggen als het land in 2004 opnieuw zijn begrotingstekort boven het afgesproken plafond van 3 procent laat stijgen. Zalms Franse collega, Mer, sluit niet uit dat dat gebeurt. Daarmee riskeert Parijs een miljardenboete.

De Fransen morrelen al langer aan het stabiliteitspact, dat de euro-economieën stabiel moet houden. President Chirac deed maandag een duit in het zakje door aan te dringen op een tijdelijke versoepeling ervan. Bondskanselier Schröder van Duitsland zei daarna dat hij het met de president eens was dat het binnen het pact mogelijk en noodzakelijk moet zijn de groei te stimuleren. Ook Duitsland heeft al een waarschuwing gehad voor een te hoog begrotingstekort, al denkt het in 2004 het tekort wel onder de 3 procent te kunnen houden.

Prodi antwoordt dat het bevriezen of opschorten van het stabiliteitspact niet mogelijk is. "De EU heeft geen andere keus", meent hij. "Totdat we een nieuw instrument hebben, kunnen we het pact niet afschaffen. We kunnen geen pact à la carte hebben." Het pact "is niet perfect", voegde hij eraan toe, "maar de Europese Commissie heeft alle vernieuwingen voorgesteld die we in dit stadium kunnen doen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Prodi wil handhaving van stabiliteitspact

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken