Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Tijd raakt op voor VS in Irak"

Weer Amerikaanse soldaat gedood bij aanslag

2 minuten leestijd

WASHINGTON - De wederopbouw in Irak moet worden "aangejaagd" met meer geld en meer mensen, zeggen adviseurs die in opdracht van de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, in Irak hebben rondgekeken. Daartoe zullen landen buiten de oorlogscoalitie moeten worden aangeboord, aldus de advi- seurs.

Het voorlopige bestuur dat de Amerikanen en Britten in Irak hebben opgezet, heeft vooruitgang geboekt, maar ontbeert "fondsen, personeel en flexibiliteit" om tot de volgende fase van de wederopbouw over te gaan, is de conclusie van het team, dat onder leiding staat van John Hamre, hoofd van het Centrum voor Strategisch en Internationaal Onderzoek en onder president Bill Clinton de op een na hoogste functionaris van het Pentagon.

De coalitiestrijdkrachten zullen zeker twee tot vijf jaar in Irak moeten blijven om de nieuwe Iraakse politiemacht en het leger te ondersteunen. En de communicatie tussen het bestuur en de Irakezen en binnen het bestuur zelf moet beter worden.

De inspanningen om andere landen zover te krijgen dat zij geld en personeel bijdragen, moeten worden "aangejaagd", zeggen de adviseurs. In haar eentje zal de coalitie niet voldoende geld en mensen kunnen genereren.

Rumsfeld liet weten dat zijn ministerie het eens is met de adviseurs dat er veel is gepresteerd, maar dat er ook nog veel te doen valt, en dat het mogelijk enkele van hun aanbevelingen zal overnemen.

Het tien pagina's tellende rapport komt met 32 aanbevelingen voor snelle verbeteringen in Irak. Behalve voor het betrekken van andere landen en organisaties als de Verenigde Naties, pleit het rapport ook voor een snelle decentralisatie. De werkzaamheden zijn zo omvangrijk, dat ze niet effectief vanuit Bagdad kunnen worden geregeld. Verder is een flinke financiƫle injectie nodig voor de korte en de middellange termijn.

Om de veiligheid in het land te verbeteren moeten Amerikaanse militairen zich veel meer op straat vertonen. Hiervoor moeten soldaten worden vrijgemaakt. Dat is mogelijk onder meer door meer Irakezen in dienst te nemen voor taken als bewaking van installaties. Hiervoor kunnen ook gedemobiliseerde soldaten worden ingezet, aldus het CSIS.

Een Amerikaanse soldaat is gisteren om het leven gekomen toen Iraakse guerrillastrijders een bom lieten ontploffen onder een konvooi van het Amerikaanse leger. Enkele anderen zijn gewond geraakt. De bom ontplofte toen het konvooi in Fallujah een brug over de Eufraat overstak. Fallujah ligt in de zogeheten "soenni-driehoek" ten noorden en ten westen van Bagdad. In dat gebied zijn Amerikaanse soldaten geregeld het slachtoffer van aanslagen.

Met 6 kilo plastic explosieven en veel gevoel voor symboliek hebben Amerikaanse soldaten gisteren een 9 meter hoog ruiterstandbeeld van Saddam Hussein opgeblazen dat boven Tikrit, de woonplaats van de verdreven Iraakse president, uittorende.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken