Bekijk het origineel

Pomphouders vechten boete van NMa aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pomphouders vechten boete van NMa aan

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De belangenvereniging van pomphouders BETA en olieconcern Texaco gaan de boete van ruim 1 miljoen euro aanvechten die ze hebben gekregen van de anti-karteldienst NMa. Ze gaan naar de bestuursrechter in Rotterdam.

Dat verklaarde een woordvoerder van BETA gisteren. De oliehandelaren vinden dat de NMa onbehoorlijk te werk is gegaan. "De NMa heeft wat teksten uit verklaringen bij elkaar gegrabbeld", aldus een woordvoerder van BETA.

De verklaringen zouden bovendien te laat zijn opgenomen en onzorgvuldig samengevat. "De MNa-medewerkers hebben één pomphouder zelfs gesproken op een terras, met een biertje erbij", aldus de woordvoerder van de BETA.

De boete is een gevolg van de komst van het eerste Tango-tankstation in Nederland, drie jaar geleden. Alle concurrenten in de omgeving gaven aanvankelijk korting. De NMa meent dat hier illegale prijsafspraken werden gemaakt, die drie maanden werden volgehouden.

De NMa heeft deze week besloten de boete te handhaven, hoewel een bezwarencommissie de benzinehandelaren grotendeels in het gelijk stelde.

De bezwarencommissie meende bovendien dat de prijsafspraken hooguit een week hebben geduurd. De periode is van belang voor de hoogte van de boete. Die zou dan verlaagd worden tot minder dan 10 procent. Nu beloopt de boete 1 miljoen euro voor Texaco en 70.000 euro voor een pomphouder die is aangesloten bij BETA.

De belangenorganisatie voor pomphouders vermoedt dat het oordeel van de NMa nogal politiek is. "De NMa is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. En dat liet steeds weten hoe blij het was met Tango, bij monde van toenmalig minister Jorritsma. Die vond Tango een frisse wind in de benzinemarkt."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Pomphouders vechten boete van NMa aan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken