Bekijk het origineel

Huis VS schrapt in nucleaire plannen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Huis VS schrapt in nucleaire plannen

2 minuten leestijd

NEW YORK - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft fors geschrapt in het budget dat de regering-Bush had voorgesteld voor onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Van de gevraagde 68 miljoen dollar bleven er 20 miljoen over.

Het ministerie van Defensie wil een nieuw kernwapen ontwikkelen om ondergrondse doelen zoals commandocentra of opslagplaatsen uit te schakelen. Het Huis schrapte in dit plan op voorstel van de Republikein David Hobson. "Het beheer van het bestaande kernwapenarsenaal wordt steeds duurder en dat geldt ook voor het nucleaire afvalprobleem. Die zaken moeten geregeld worden voordat wij aan nieuwe kernwapens beginnen", aldus Hobson.

Het Huis van Afgevaardigden volgde hem met 377 tegen 26 stemmen. Een opmerkelijke uitslag gezien het feit dat de Republikeinen over de meerderheid beschikken in het Huis. Normaal volgt die meerderheid de plannen van de Republikeinse regering, soms met kleine wijzigingen. Ditmaal weigerden de Republikeinen echter hun medewerking. Er werd alleen geld beschikbaar gesteld voor onderzoek naar de mogelijkheid om bestaande kernwapens om te bouwen tot de dieptebommen die het Pentagon wenst.

Het is nog onduidelijk wat de Senaat doet. De begrotingscommissie heeft de 68 miljoen die de regering voorstelt al goedgekeurd, maar het voorstel moet nog naar de voltallige vergadering.

Democratisch senator Dianne Feinstein heeft al aangekondigd tegen het voorstel te zullen stemmen. "Amerika geeft de wereld een verkeerd signaal als wij nieuwe kernwapens gaan ontwikkelen. Een voorbeeld dat tot een nieuwe wapenwedloop kan leiden", aldus Feinstein.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Huis VS schrapt in nucleaire plannen

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken