Bekijk het origineel

Duizenden sjiieten op de been in Najaf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Duizenden sjiieten op de been in Najaf

Demonstratie tegen aanwezigheid VS

2 minuten leestijd

BAGDAD (AP) - Tienduizend sjiitische moslims hebben gisteren in de voor hen heilige stad Najaf in Zuid-Irak gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van Amerikaanse troepen en tegen de vorige week geïnstalleerde bestuursraad in het land.

De Amerikaanse troepen moesten hun hoofdkwartier in Najaf blokkeren met militaire voertuigen om te voorkomen dat de demonstranten er binnendrongen. De demonstratie was begonnen nadat de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr vanuit de Imam Ali-moskee de Amerikanen had opgeroepen de stad te verlaten en het bewaren van de orde over te laten aan de Irakezen zelf. De menigte ging pas uiteen nadat een verklaring van Al-Sadr was voorgelezen, waarin hij de demonstranten opriep naar huis te gaan.

Zaterdag was Al-Sadr ook al de oorzaak van een grote demonstratie in Bagdad. Daar gingen 5000 sjiieten de straat op nadat er zich geruchten verspreid hadden over de omsingeling van Al-Sadrs huis door Amerikaanse soldaten. De Amerikanen zouden daartoe overgegaan zijn nadat de geestelijke vrijdag vrijwilligers in een preek had opgeroepen soldaat te worden in een door hem op te zetten leger.

Een Amerikaanse miltair en zijn Iraakse tolk zijn vandaag om het leven gekomen bij een vijandelijke aanval ten noorden van Bagdad. Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder gezegd.

In Noord-Irak kwamen gisteren twee Amerikaanse militairen om toen hun konvooi werd aangevallen. Een derde militair raakte gewond. Gisteren kwam nog een Amerikaanse soldaat om bij een ongeluk. Hij zat in een militair voertuig dat op de weg naar de luchthaven van Bagdad over de kop sloeg. Twee andere inzittenden liepen verwondingen op, meldde Central Command.

De onlangs benoemde Iraakse overgangsregering komt vandaag bijeen om te praten over het benoemen van een aantal ministers op belangrijke posten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Duizenden sjiieten op de been in Najaf

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken