Bekijk het origineel

Belgische koning Albert verdient koe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Belgische koning Albert verdient koe

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De jubilerende Belgische koning Albert heeft gisteren van de regering een levensgroot nepexemplaar van een koe cadeau gekregen. Premier Verhofstadt zei dat het opmerkelijke geschenk ook een eerbetoon was aan de humor van de vorst.

In Brussel loopt het kunstproject "Art on Cows". Door de hele binnenstad verspreid staan nepkoeien. De koe voor Albert II is speciaal versierd door een Waal en een Vlaming om de eenheid van België te onderstrepen.

Zo'n politieke boodschap zat ook verpakt in Alberts toespraak, die via radio en televisie werd uitgezonden. Hij bracht daarin hulde aan zijn bijna tien jaar geleden overleden broer en voorganger Boudewijn, omdat die oog had voor fundamentele waarden zoals respect voor het gezin, solidariteit en tolerantie. Albert roemde Boudewijn ook als de "vurige advocaat" van de eenheid van het land, met alle respect voor de verschillen.

Eind deze maand is het tien jaar geleden dat Boudewijn, die op jonge leeftijd koning werd, aan een zwak hart stierf. Omdat hij geen kinderen had, volgde Albert hem op. Het tienjarig jubileum -Albert werd op 9 augustus beëdigd- is vervroegd, zodat het zou samenvallen met 's lands nationale feestdag op 21 juli.

Op een tuinfeest later gisteren op het Paleis van Laken waren ook honderden gewone Belgen. Daar bood premier Verhofstadt de nepkoe aan. Albert schaterde het uit. Hij staat bekend als een vrolijker man dan de strenggelovige en tobberige Boudewijn, die ook wel "le roi triste" (de verdrietige koning) werd genoemd.

Albert heeft ook een serieuze kant. Op het hoogtepunt van de affaire rond Marc Dutroux ontving hij de ouders van de vermiste en vermoorde kinderen twee keer op het paleis en riep hij openlijk op tot een efficiënter politie- en justitiebeleid. De cadeaukoe wordt geveild en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Belgische koning Albert verdient koe

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken