Bekijk het origineel

Liter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Liter

2 minuten leestijd

Beetje lugubere omslag heeft het christelijk-literaire tijdschrift Liter deze keer. The Beauty and the Beast, of de vrouw en de draak? In elk geval een indrukwekkende tekening van Marcel Verbrugge waarvan een zekere dreiging uitgaat.

De inhoud van dit nummer is wat minder opmerkelijk. Een beschouwing over de onlangs overleden dichter C. O. Jellema natuurlijk. Een essay over de verhalenbundels van Vonne van der Meer - dat moet op gezette tijden. Een doorwrocht artikel van Gert van de Wege over Seerp Anema en het ontstaan van de moderne protestantse literatuur - ook een met enige regelmaat terugkerend thema. Gedichten van de vertrouwde medewerkers Menno van der Beek en Juliƫn Holtrigter. Het derde Afrika-dagboek van Hilbrand Rozema. En alweer de negende aflevering van George Harincks rubriek "Betoverde herinnering".

Maar al is de onderwerpkeuze deze keer weinig verrassend, dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van al die artikelen. Wat mij betreft springt de zeer persoonlijk getoonzette bijdrage van Harinck eruit. "Ik geloof in God, anders zou ik het niet uithouden. Ik lijk namelijk nogal veel op Brecht, Camus en al die moderne mensen. Ik ben een van hen en leef een bestaan waar geen grond onder is. Ik weet dat er ook mensen zijn die het leven en de literatuur lezen als een allegorie op het Evangelie. Die overal hoop zien (...). Maar mij treft niet in de eerste plaats de al dan niet bewuste christelijke vulling in leven en literatuur, maar de lege leegte, de donkere duisternis. Ik word daarnaartoe getrokken. (...) Staande voor die afgrond heb ik op den duur een basaal christendom overgehouden (...) dat God er is en dat ik er ben voor Hem. Dat is in momenten van zinledigheid voor mij het alles tegenover het niets. Dat is Psalm 23."

Liter 27 (ISSN 1388 3143) telt tachtig bladzijden. Een los nummer kost 6,50, een abonnement 29,90, studenten 25,- (tel. 079-3628628).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Liter

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken