Bekijk het origineel

Advocaat Krekar wil Donner aansprakelijk stellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Advocaat Krekar wil Donner aansprakelijk stellen

2 minuten leestijd

HILVERSUM (ANP) - Minister Donner van Justitie is nog lang niet klaar met de zaak-Krekar. V. Koppe, de Nederlandse advocaat van de Iraaks-Koerdische mullah Krekar, kondigde zaterdag in het NOS Journaal aan dat hij de bewindsman aansprakelijk zal stellen voor diens handelen rond de uitlevering van de Iraaks-Koerdische geestelijke aan Noorwegen.

"Ik denk dat eigenlijk wel vaststaat dat de minister van Justitie heeft gehandeld in strijd met de wet, met de grondwet, met allerlei internationale verdragen", zei Koppe. "Alles om het de Amerikanen naar de zin te maken. In die zin dat Krekar monddood zou worden gemaakt in de aanloop naar de oorlog."

Koppe deed zijn uitlatingen een dag nadat bleek dat de Noorse politie alle aanklachten tegen Krekar met betrekking tot terrorisme heeft laten vallen. Volgens de politie heeft onderzoek naar terroristische activiteiten van Krekar en diens beweging Ansar al-Islam niets opgeleverd.

Ansar al-Islam is volgens onder meer de VS een terreurbeweging met banden met al-Qaida. Dorpen waarvan de Amerikanen meenden dat er leden van Krekars groep huisden, zijn bij de aanval in Irak zwaar gebombardeerd. Er vielen tientallen doden. Ansar al-Islam zou ook betrokken zijn geweest bij pogingen om chemische en biologische wapens te vervaardigden.

Nederland raakte betrokken in de zaak-Krekar toen het de geestelijke op 12 september vorig jaar op Schiphol op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel arresteerde tijdens een tussenstop. Krekar was onderweg van Iran naar Noorwegen, waar hij sinds 1991 als vluchteling woonde. Wegens zijn vermeend lidmaatschap van het al-Qaida-netwerk werd Krekar de toegang tot Nederland ontzegd.

Krekar arriveerde op 13 januari in Oslo, nadat de Nederlandse regering hem had uitgezet. De uitzetting van Krekar naar Noorwegen kwam zeer onverwacht. Zijn Nederlandse advocaten probeerden op het laatste moment nog politiek asiel voor hem aan te vragen, maar dat lukte niet. De rechter oordeelde later dat de Nederlandse staat een reeks fouten had gemaakt bij de uitzetting.

Het is nog onduidelijk wanneer Koppe de nieuwe juridische procedure tegen Donner begint. "Er loopt nog een aantal beroepsprocedures. Als die zijn afgerond, is het zeker aannemelijk dat we de minister van Justitie aansprakelijk gaan stellen voor zijn handelen", aldus Koppe tegenover het NOS Journaal.

Een van de processen loopt bij de rechtbank in Haarlem. Koppe vindt dat Krekar vier maanden onterecht in de cel heeft gezeten en eiste onlangs een schadevergoeding van 100.000 euro voor zijn cliënt. "Ik vond de gang van zaken zo schandalig dat ik vijf keer zo veel heb geëist als het gemiddelde bedrag bij dit soort zaken", aldus Koppe. De rechtbank in Haarlem doet in deze zaak uitspraak op 6 augustus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Advocaat Krekar wil Donner aansprakelijk stellen

Bekijk de hele uitgave van maandag 21 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken