Bekijk het origineel

Andere plek voor lang zittende TBS'er

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Andere plek voor lang zittende TBS'er

2 minuten leestijd

ARNHEM - De langstzittende TBS-gedetineerde van Nederland, de 60-jarige Theo H., krijgt naar verwachting een andere behandelplek met meer vrijheden. Het gerechtshof in Arnhem vindt dat de man na 43 jaar te hebben vastgezeten de kans moet krijgen om naar een alternatief behandelcentrum te gaan.

Het hof verlengde gisteren weliswaar de terbeschikkingstelling (TBS) van de man met twee jaar, maar tekende daarbij aan dat H. een alternatief verdient voor zijn verblijf in de Van Mesdagkliniek in Groningen. Daar is de man nu al tientallen jaren opgesloten. Volgens zijn behandelaars is er aan de kwaal van de man -pedofilie en een narcistische persoonlijkheidsstoornis- weinig meer te doen. De kans dat hij niet van kinderen af kan blijven wordt nog steeds groot geacht.

De advocaat van de man, W. Anker, had het hof tijdens voorgaande zittingen drie alternatieven aan de hand gedaan waar H. terecht kan. Volgens de raadsman moet de man, nu hij op leeftijd begint te komen, de laatste jaren van zijn leven in meer vrijheid kunnen doorbrengen. Anker pleitte voor een overweging van het hof die de mogelijkheid biedt om een alternatief te zoeken waarmee de samenleving beschermd wordt én waarmee meer recht gedaan wordt aan de uitzichtloze situatie van H. Dat verzoek werd gisteren vrijwel geheel overgenomen.

Rechtbankpresident Otten zei een afweging te maken tussen de belangen van de maatschappij en de belangen van de verdachte. Naarmate iemand langer in TBS-behandeling zit, nemen zijn belangen toe, zo meent het hof. Daarmee is wellicht de weg geopend voor andere langdurig vastzittende TBS'ers om een behandelplaats te krijgen met een milder regime. Volgens advocaat T. van der Goot, een kantoorgenoot van Anker, zit een aantal mensen uit deze groep in hetzelfde schuitje als H. Hij hoopt dat het door de uitspraak ook voor hen makkelijker wordt om in de maatschappij te staan.

Het ministerie van Justitie zal de uitspraak bestuderen en het advies van het hof om met de advocaten van H. in overleg te gaan, overnemen. "Dat zal met enige voortvarendheid gebeuren", aldus een woordvoerster. Waarschijnlijk ligt er dit jaar nog een plan op tafel voor de overplaatsing.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Andere plek voor lang zittende TBS'er

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken