Bekijk het origineel

Wit-Rusland hindert evangelische kerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wit-Rusland hindert evangelische kerken

2 minuten leestijd

MINSK - "De staat verhindert de ontwikkeling en groei van evangelische kerken." Dat schrijft de raad van bisschoppen van de Unie van Christenen met een Evangelische Geloofsovertuiging (Unie van KhVE) in Wit-Rusland in "oproep" aan voorgangers en leden van de bij de unie aangesloten kerken.

"Als burgers van Wit-Rusland staan we niet onverschillig tegenover wat er in ons land gebeurt. Met bijzondere bezorgdheid maken we melding van de nieuwe golf moeilijkheden die onze kerken ten deel vallen", luidt het. Het document is opgesteld door bisschop Sergei Khomich van de Unie van KhVE, zo meldt de nieuwsdienst Blagovest-info/Radiotserkov.

Tot de voornaamste problemen waarmee de kerk te kampen heeft, rekent Khomich de moeilijkheden bij de herregistratie van gemeenten die geen eigen kerkgebouw hebben, de boetes die worden opgelegd voor het houden van diensten in privé-woningen, de weigering van autoriteiten om ten behoeve van de doop gebruik te mogen maken van rivieren en meren en een tekstboek voor oudere leerlingen, getiteld "Individu. Samenleving. Staat", waarin pinkstergroepen als sekte worden aangeduid.

Bijzonder verontrustend noemt het smeekschrift verder "het feit dat zulke incidenten meer en meer plaatshebben, waardoor ze een normaal karakter krijgen. Dit betekent dat de staat door deze acties de ontwikkeling en groei van de evangelische kerken belemmert."

In november vorig jaar nam het Wit-Russische parlement een aantal amendementen aan op de godsdienstwet die de vrijheid van godsdienst ernstig inperken. Zo moeten alle religieuze gemeenschappen en genootschappen zich binnen twee jaar opnieuw laten registreren. Onlangs werd bekend dat zo ongeveer de helft van de godsdienstige organisaties in het land dit inmiddels heeft gedaan. Registratie blijkt in de praktijk echter zeker geen waarborg te zijn voor rust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Wit-Rusland hindert evangelische kerken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken