Bekijk het origineel

West-Afrika in beraad over Liberia

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

West-Afrika in beraad over Liberia

3 minuten leestijd

MONROVIA - West-Afrikaanse leiders zijn vandaag in Senegal bijeengekomen om zich te beraden op de burgeroorlog in Liberia. Volgens de Liberiaanse minister van Defensie, Chea, zijn in de afgelopen dagen ruim 600 mensen om het leven gekomen. Ook gisteren en vandaag vielen er meer dan honderd doden.

De hoofdstad Monrovia is een toneel van bloed en geweld. Soldaten van het regeringsleger sjouwden gisteren voor de camera's van de wereldpers met afgehakte hoofden van rebellen.

Voor het gebouw van de Amerikaanse ambassade werden gisteren de lijken van ten minste achttien dode Liberianen gelegd, om te demonstreren voor gewapend ingrijpen door de Verenigde Staten.

Diezelfde ambassadewijk, waar tienduizenden vluchtelingen veiligheid zoeken, werd gisteren opnieuw met mortieren onder vuur genomen. De Amerikaanse ambassade werd getroffen door twee granaten, waarbij geen slachtoffers vielen. De ravage was groter bij een tot de ambassade behorend terrein aan de overkant van de straat, waar zo'n 10.000 Liberianen een veilig heenkomen hebben gezocht. Inslaande mortiergranaten eisten daar de levens van ten minste 25 vluchtelingen.

De beschieting van de ambassade vond plaats kort voordat er een nieuwe eenheid van 41 Amerikaanse mariniers aankwam, die de diplomatieke missie in Monrovia moet gaan beschermen. De helikopter die de mariniers afzette, nam een groep van zo'n dertig leden van humanitaire organisaties en journalisten mee naar Sierra Leone, omdat het werk in de Liberiaanse hoofdstad voor hen te gevaarlijk is geworden.

Er zijn nu zo'n zeventig Amerikaanse militairen in Liberia. De Amerikaanse president George Bush zei dat Washington de situatie in Monrovia nauwlettend volgt, maar dat nog niet is vastgelegd uit hoeveel man een eventuele Amerikaanse troepenmacht in Liberia zou moeten bestaan. Het is nu al meer dan een week dat de Amerikaanse regering zich beraadt op het sturen van troepen.

De nieuwe gevechten in Monrovia braken donderdag uit, toen rebellen een legerkamp van de troepen van de Liberiaanse president Charles Taylor innamen en oprukten naar het centrum van de stad. Volgens een woordvoerder van de rebellengroep Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD) is de aanval bedoeld om Taylor te herinneren aan zijn belofte het land te verlaten.

De woordvoerder van de LURD in Ghana, waar vredesbesprekingen voor Liberia worden gehouden, ontkende dat de rebellen proberen gewapenderhand de macht over te nemen. "Maar we kunnen zaken wat sneller laten gaan. Sinds Taylor de wapenstilstand heeft gesloten, blijft hij terugkomen op zijn beloftes. We willen een beetje druk op hem uitoefenen. We willen dat hij nu vertrekt", aldus de woordvoerder.

Taylor heeft echter verklaard pas te vertrekken als er een vredesmacht is gestationeerd in Liberia. Afgelopen week zei hij zelfs zeker niet het land te verlaten zolang er gevochten wordt. De Verenigde Staten, bemiddelaars in Ghana en de andere grote rebellengroep in Liberia, MODEL, riepen LURD dan ook op de aanval op Monrovia te stoppen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

West-Afrika in beraad over Liberia

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken