Bekijk het origineel

Britse kerken negeren misbruik geestelijken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse kerken negeren misbruik geestelijken

2 minuten leestijd

LONDEN - De Britse kerkautoriteiten worden ervan beschuldigd een waslijst met aanrandingen door geestelijken te verdoezelen.

Een onderzoek van de Britse krant The Observer legt meer dan zestig gevallen bloot van vrouwen die zijn misbruikt door geestelijken van alle denominaties. De meeste slachtoffers stellen dat de kerken hun aanklachten negeerden. De daders werd niet verboden hun beroep uit te oefenen. De aantijgingen variëren van verkrachting tot seksuele intimidatie.

The Observer heeft ook een zaak onder de loep genomen waarbij de rol van de aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, ter discussie staat. Hij was toen nog bisschop in Wales. Williams was betrokken bij een zaak waarbij een geestelijke een andere baan zocht in bisdom van Williams omdat hij een vrouw aangerand zou hebben. Williams wist van de beschuldigingen die waren geuit tegen de geestelijke en had telefonisch contact met de man. De kerk waar de geestelijke opnieuw zou beginnen, kwam echter in opstand tegen zijn overplaatsing.

The Observer heeft tijdens het onderzoek nauw samengewerkt met Margaret Kennedy, voormalig sociaal werker en leider van het onderzoek naar kindermisbruik in christelijke kerken. In de afgelopen twee jaar had ze contact met meer dan honderd vrouwen die zeggen aangerand te zijn door geestelijken.

Kennedy verzamelde zestig getuigenverklaringen voor een studie die juist is verschenen. Meer dan vijftig vrouwen zijn naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van misbruik door anglicaanse en rooms-katholieke geestelijken. Vijf van hen vrezen voor hun leven. De verhalen van de vrouwen vertonen opvallende overeenkomsten. Vaak zijn het kwetsbare vrouwen die lijden onder persoonlijke tragedies of die als kind al zijn misbruikt. Zij wendden zich met hun problemen tot een geestelijke en werden vervolgens opnieuw slachtoffer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Britse kerken negeren misbruik geestelijken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken