Bekijk het origineel

Vastklampen aan het weerbericht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vastklampen aan het weerbericht

4 minuten leestijd

Camping: Club Soleil in Noordwijk. Een luxe gezinscamping (vijf sterren, het hoogste aantal) van 5,5 hectare en met 180 staanplaatsen.

Naam kampeerder: Familie Zon -"vandaar deze camping"- uit Leeuwarden. Vader Mike (36), moeder Gerrie (28) en vier kinderen: Martijn (8), Marije (7), Maxime (3) en Maico (8 maanden). Mike is medisch analist, Gerrie werkt met gehandicapten.

Waarom deze camping? Gerrie: "Vanwege de luxe en de vele activiteiten. Ook als het regent kunnen de kinderen zich hier uitstekend vermaken. Er is een overdekt zwembad en er zijn elke dag knutselactiviteiten." Mike: "We ontdekten deze camping via internet. We zijn van tevoren wezen kijken, want de werkelijkheid blijkt soms anders te zijn dan wat er wordt geschreven. Deze camping beviel ons meteen."

Hoe lang? Mike: "Veertien dagen. Daarna gaan we nog een week naar Brabant." Gerrie: "Achteraf blijven we net zo lief hier, maar we hebben gereserveerd op die andere camping."

Uitrusting: Gerrie: "Het is onze eerste vakantie op de camping. We hebben vorig jaar alle spullen aangeschaft: een tweedehands toercaravan met voortent, zijtent en luifel en nog een los tentje. Verder de complete inventaris, zoals stoelen, tafels, borden, bestek en glazen."

Kosten: Mike: "De kampeeruitrusting kostte bij elkaar tussen de 3000 en 3500 euro. We betalen 39 euro stageld per nacht. Daar is alles bij inbegrepen: gas, licht, water, maar ook het zwembad en alle activiteiten. Voor dat geld kun je in het hoogseizoen geen huisje huren."

Voordelen van kamperen: Gerrie: "Het is goedkoop. De eerste keer natuurlijk niet, omdat je alles moet aanschaffen, maar daarna wel. Als het weer niet bevalt, kun je zo weg. Voor de kinderen is er veel vertier." Mike: "We zijn geen mensen om veel uitstapjes te maken. We blijven het liefst op de camping of gaan bij warm weer naar het strand. Lekker rustig, lekker relaxed."

Nadelen: Mike: "Je moet meer improviseren dan thuis, maar dat heeft ook z'n charmes. Het grootste nadeel is het slapen. Thuis hebben we een waterbed, hier liggen we met een kussen op een houten bank. We hebben al het advies gekregen om een lekker dikke matras op maat te laten snijden." Gerrie: "De gehorigheid is ook een nadeel. Je verstaat alles van elkaar. 's Nachts is het gelukkig vrij rustig. Geen luidruchtige feesten buiten. Alleenreizende jongeren mogen hier niet komen."

Wat te doen bij dagenlang regen? Gerrie: "We hebben de caravan in de stromende regen opgezet. De kinderen zaten te wachten in de auto; wij hadden geen droge draad meer aan ons lijf. We dachten: Waar zijn we aan begonnen? Zeker omdat we niet gereserveerd hadden. We hadden dus ook thuis kunnen blijven." Mike: "De eerste dagen bleef het regenen. Er stond een flinke plas in de voortent. We klampten ons vast aan het weerbericht. Iedere keer werd gezegd: Het wordt beter. Na een week ging inderdaad de zon schijnen." Gerrie: "Toch hebben we ons al die dagen best vermaakt. De kinderen gingen naar het zwembad en deden spelletjes. We zijn een dagje naar familie in Den Haag geweest. Lekker bijkomen; gekookte aardappels eten, want dat schiet er hier bij in. Als het nog langer was blijven regenen, waren we naar huis gegaan." Mike: "We hebben ook storm gehad. Het ging een keer 's nachts zo tekeer, dat we dachten: We gaan met z'n allen de lucht in. Het hoort er allemaal bij als je kampeert."

Kamperen is tobben? Gerrie: "Ik was iemand die dat altijd zei. Toch heb ik me door Mike laten overhalen." Mike: "En ik maar duimen voor goed weer." Gerrie: "Mike is van huis uit gewend te kamperen, ik niet. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen er niet aan beginnen. Zelf vind ik het nu heel gezellig. We hebben veel visite gehad: familie en vrienden die een dagje langskwamen. Naast ons staat mijn zus met haar gezin. Sommige dingen, zoals naar het strand gaan, doen we samen. Verder laten we elkaar vrij. Alleen de avonden vind ik lang duren. Thuis kijk ik tv, maar die hebben we bewust niet meegenomen."

Geen camping, wat dan? Gerrie: "Thuisblijven. Een huisje is veel te duur in het hoogseizoen. Voor dat bedrag kun je een maand hypotheek betalen."

Leukste campingervaring: Mike: "De gehorigheid heeft ook leuke kanten. Onze buren zijn Groningers. Die zeggen overal "ja" achter. Ze hebben een dochter die Ilona heet. Soms hoor je niet anders dan: Ilona ja, Ilona ja."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Vastklampen aan het weerbericht

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken