Bekijk het origineel

Rechter bepaalt zelf omvang rapport-Kelly

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rechter bepaalt zelf omvang rapport-Kelly

Blair verliest steun in peilingen

3 minuten leestijd

LONDEN - De Britse onderzoeksrechter Lord Hutton heeft gisteren gezegd dat alleen hij de omvang van het onderzoek naar de dood van wapendeskundige David Kelly bepaalt. Met die uitspraak nam Hutton afstand van een uitspraak van premier Blair, die eerder had gesteld dat het belangrijk is dat de onderzoeksrechter zich beperkt tot "wat hem gevraagd is te doen."

Blair had een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Kelly aangekondigd nadat de regeringsadviseur over het Iraakse wapenprogramma donderdag zelfmoord pleegde. Zijn dood volgde op een ruzie tussen de regering en de BBC, die in een bericht had gezegd dat de staf van premier Blair de gegevens van inlichtingendiensten over het Iraakse wapenprogramma had aangedikt. Zondag bevestigde de BBC dat Kelly inderdaad de bron van dit verhaal was.

Hutton heeft de opdracht gekregen de omstandigheden rond de dood van Kelly te onderzoeken. De oppositie heeft ertoe opgeroepen het onderzoek uit te breiden naar de manier waarop de regering gebruikmaakte van informatie van de inlichtingendiensten over Irak. Blair heeft dat verzoek van de hand gewezen.

De Conservatieve parlementariƫr Oliver Letwin zei dat een breed onderzoek geboden is omdat er behalve vragen over de dood van Kelly "heel veel vragen" zijn die erom draaien "of het publiek kan vertrouwen op wat de regering vertelt."

Lord Hutton, een van de "law lords" die in Groot-Brittanniƫ de hoogste gerechtelijke instantie vormen, liet in het midden of hij gaat uitzoeken in hoeverre het BBC-bericht juist was. Hij zei dat zijn onderzoek "de omstandigheden rond de dood van doctor Kelly" betreft en dat het aan hem is om te bepalen wat daar wel of niet mee te maken heeft. Verder liet hij weten dat de regering hem haar "grootst mogelijke medewerking" had toegezegd en dat hij van alle andere partijen hetzelfde verwacht.

Hutton wil grotendeels in het openbaar werken. Binnenkort maakt hij bekend hoe hij het onderzoek gaat aanpakken. Verder zei de onderzoeksrechter dat hij zo snel mogelijk verslag wil uitbrengen.

De crisis die is gevolgd op de zelfmoord van wapeninspecteur David Kelly heeft negatieve gevolgen voor de populariteit van de Britse premier Tony Blair. Slechts 39 procent van de Britten acht Blair betrouwbaar, tegen 51 procent een maand geleden. Dat blijkt uit een peiling waarvan de resultaten in The Guardian van vandaag verschenen.

Tweederde van de Britten vindt dat Blair zich te veel bezighoudt met propaganda en zijn imago en nog maar 34 procent denkt dat de premier weet wat de mensen in het land bezighoudt, tegen 42 procent vorige maand. Iets meer dan de helft, 54 procent, is ontevreden over Blair.

Ook Blairs Labour-partij zakt in de peilingen. De partij kan nu op de voorkeur van slechts 36 procent van het electoraat - 12 procentpunten minder dan twee maanden geleden. De Conservatieven liggen nu nog maar twee procentpunten achter op Labour.

Ook de BBC heeft door de affaire schade opgelopen. Veel Britse kranten uitten gisteren felle kritiek op de omroep. Het boulevardblad The Sun vroeg zich in een commentaar af of de Britten de BBC nog wel kunnen vertrouwen.

Volgens bronnen bij de Britse regering is het kantoor van premier Blair ingegaan tegen adviezen van hoge ambtenaren bij het ministerie van Defensie bij het naar buiten brengen van de identiteit van dr. David Kelly als mogelijke bron voor het omstreden BBC-bericht. Dat meldde de Britse krant The Independent vandaag.

Juist het feit dat Kelly's naam een kleine twee weken geleden in de kranten verscheen, zorgde ervoor dat hij zich "verraden" voelde. Kelly zou van zijn werkgever, het ministerie van Defensie, de garantie hebben gekregen dat zijn identiteit geheim zou blijven.

Ook zou het ministerie van Defensie zich er tegen hebben verzet dat Kelly voor de parlementscommissie voor buitenlandse zaken zou verschijnen. Het kantoor van Blair zette dat toch door.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Rechter bepaalt zelf omvang rapport-Kelly

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken