Bekijk het origineel

Christenen Cambodja vrezen verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Christenen Cambodja vrezen verkiezingen

Geloofsvervolgingen in Laos nemen toe

2 minuten leestijd

PHNOM-PENH - Christenen in Cambodja vrezen dat het onderwerp religie een sleutelrol gaat spelen in de nationale verkiezingen, die op 27 juli worden gehouden. Dat bericht Religion Today.

Volgens Ken Huff van het project "Book of Hope" heeft de belangrijkste oppositiegroep, de Sam Rainsy Pary (SRP), eerder dit jaar geprobeerd stemmen te winnen door zich uit te spreken tegen het christendom. Bruce Hutchinson van de organisatie Call to Prayer Ministries bevestigt dat. Naar zijn zeggen nam de SRP de bewering van een sekte over dat de eeuwenoude tempels van Angkor Wat zijn gebouwd door Jehovah, om op die manier weerstand op te wekken tegen christenen en daar politieke munt uit te slaan.

"In een land dat op extreme wijze reageert op geruchten en dat een sterke cultuur van nationalisme aan het ontwikkelen is, gebaseerd op haar culturele en boeddhistische wortels, is een en ander aanleiding tot bezorgdheid", aldus Hutchinson.

De meesten van de 12,4 miljoen inwoners van Cambodja zijn boeddhist, in een mix van oude Khmer, boeddhistische en hindoestaanse tradities. De Cambodjaanse grondwet beschermt de vrijheid van godsdienst, maar christenen zijn vaak het slachtoffer van vervolging en oppositie, vooral in landelijke gebieden.

Ook in Laos is sprake van ernstige geloofsvervolging. De internationale organisatie Bible League meldt de gevangenneming van twintig Laotiaanse christenen, die deel uitmaakten van een nieuw gestichte huisgemeente in hun dorp. De meesten van hen gingen pas anderhalf jaar geleden over tot het christelijk geloof. De gevangenen wordt tien dagen voedsel onthouden, terwijl sommigen bovendien in eenzame opsluiting, zonder licht, zijn gezet.

Het is niet voor het eerst dat christenen in Laos zonder pardon worden gearresteerd, doorgaans met als beschuldiging "verstoring van de openbare orde." Vorige maand sommeerden provinciale overheden in Laos vijf gezinnen hun woonplaats te verlaten omdat ze als christenen in een animistische omgeving de rust verstoorden.

Bovendien werden eerder deze maand een Amerikaanse predikant samen met twee Europese journalisten om onduidelijke redenen tot 15 jaar cel veroordeeld. De predikant, zelf uit Laos afkomstig, hielp de journalisten bij het verzamelen van gegevens voor een artikel over mensenrechten. Overigens werden zij later, onder grote internationale druk (onder meer vanuit het Europees Parlement), vrijgelaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Christenen Cambodja vrezen verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken