Bekijk het origineel

Frankrijk bang voor pest uit Algerije

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Frankrijk bang voor pest uit Algerije

2 minuten leestijd

MARSEILLE (ANP) - Frankrijk is bang dat het de pest binnen zijn grenzen krijgt. Daarom houdt de Franse dienst voor de volksgezondheid alle schepen die uit Algerije komen scherp in de gaten. In dat land zijn sinds ruim een maand gevallen van builenpest geconstateerd. Vijf tot acht mensen zouden er al aan zijn overleden, onder wie een baby van elf maanden. Enkele tientallen mensen zijn besmet.

Voornamelijk rattenvlooien brengen de pest over. Die zoeken na de dood van de rat nogal eens hun toevlucht tot mensen, die zij kunnen besmetten met builenpest. Een klein deel van de patiënten krijgt longpest, die zeer besmettelijk is. Vandaar dat de dienst voor de volksgezondheid de schepen uit Algerije controleert op de aanwezigheid van ratten. De controle geldt in de eerste plaats de 21 veerboten die wekelijks een dienst onderhouden tussen de twee landen. In Frankrijk wonen ruim een half miljoen Algerijnen, die in de zomer intens gebruikmaken van de veerdiensten om familie te bezoeken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft inmiddels een team gestuurd naar Oran, ten westen van Algiers, waar de ziekte is uitgebroken in de streek van Mascara. De Algerijnse minister van Volksgezondheid wil vooralsnog niet spreken van een epidemie.

In Algerije is de pest voor het laatst geconstateerd in 1944, toen het nog een Frans overzees gebiedsdeel was. De afgelopen decennia hebben zich epidemieën voorgedaan in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Ook in de Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren enkele gevallen geconstateerd.

De laatste grote pestepidemie begon in 1894 in India. Die verspreidde zich door China, belandde zelfs op de westkust van de Verenigde Staten en duurde tot 1912. De ziekte kostte destijds aan 11 miljoen mensen het leven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Frankrijk bang voor pest uit Algerije

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken