Bekijk het origineel

Gebruik slaapmiddelen gedaald

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gebruik slaapmiddelen gedaald

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen uit de groep van de benzodiazepinen is vorig jaar gedaald. Het is voor het eerst sinds de introductie van deze middelen (zoals valium en seresta) in de jaren zestig dat er sprake is van een daling.

Het gebruik is met 2 procent naar beneden gegaan, zo heeft het Nederlands instituut voor verantwoord geneesmiddelengebruik DGV gisteren gemeld. Het hoopt dat dit binnen een paar jaar kan oplopen tot meer dan 10 procent. Voorwaarde is dat er blijvend aandacht is voor de problemen die het gebruik van deze middelen kunnen opleveren.

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden jaarlijks aan 1,5 miljoen mensen voorgeschreven. De pillen zijn bij kortdurend gebruik heel effectief. Maar ongeveer 650.000 mensen slikken de middelen langdurig. Zij kunnen er verslaafd aan raken.

Bovendien hebben de middelen allerlei bijwerkingen. Zij beïnvloeden het reactievermogen en werken versuffend. Daardoor zouden zij een rol spelen bij allerlei ongelukken in en om het huis en in het verkeer.

Het DGV pleit voor publiekscampagnes en gerichte actie in verpleeg- en verzorgingshuizen om het gebruik te beperken. Huisartsen zouden "stopbrieven" kunnen sturen aan hun patiënten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Gebruik slaapmiddelen gedaald

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken