Bekijk het origineel

Microsoft worstelt met telecommarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Microsoft worstelt met telecommarkt

2 minuten leestijd

READING (ANP) - Microsoft is er nog niet in geslaagd voet aan de grond te krijgen in de markt voor geavanceerde mobiele telefoons.

In het tweede kwartaal van 2003 was slechts 5,9 procent van de zogenoemde smartphones die in Europa, het Midden-Oosten en Afrika werden verkocht, uitgerust met Windows, het besturingssysteem van het Amerikaanse softwareconcern.

De rest van de markt was in handen van de Britse concurrent Symbian, onderdeel van het technologiebedrijf Psion.

Dat heeft het Britse marktonderzoeksbureau Canalys geconcludeerd in een gisteren gepubliceerd rapport. Met de smartphone kunnen bellers ook teksten maken, hun agenda beheren en e-mailen. Die informatie is uitwisselbaar met tekstbestanden uit de computer.

In februari raakte Microsoft het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung kwijt als partner voor de ontwikkeling van besturingssystemen voor mobiele telefoons. Samsung koos voor Symbian, waarin ook Nokia, Motorola, Siemens en Sony Ericsson deelnemingen hebben. Tot dusver zijn de meeste fabrikanten terughoudend met het aanbieden van Windows op hun telefoons. Zij vrezen de machtspositie van de softwaregigant.

De Finse telecomfabrikant Nokia was in het tweede kwartaal met 78 procent verreweg de grootste aanbieder van nieuwe mobieltjes die draaien onder Symbian.

Een andere Symbian-gebruiker, Sony Ericsson, volgde met een marktaandeel van 15 procent. Het Franse mobieletelefoniebedrijf Orange, dat in het najaar samen met Microsoft de Orange SPV lanceerde, had 5 procent.

Zowel Nokia als Sony Ericsson zag het marktaandeel groeien, met respectievelijk 8 en 11 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

De aanbieders van slimme mobieltjes zijn in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met de verkopers van zakcomputers, waarmee ook mobiel kan worden getelefoneerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Microsoft worstelt met telecommarkt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken