Bekijk het origineel

Even geen verplichte studiekost

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Even geen verplichte studiekost

4 minuten leestijd

"In de vakantie heb ik tenminste wat meer tijd om een boek te lezen." Elsbeth Versluis (17) uit Schoonrewoerd kan eindelijk uitblazen. Dit jaar is ze geslaagd voor het havo-examen. Volgend jaar hoopt ze naar de pabo De Driestar in Gouda te gaan: "Ik wil graag gymlerares worden." Ze reist voorlopig op en neer tussen haar studiestad en haar thuisadres, maar ze zoekt wel een kamer in Gouda. "Dat is toch iets praktischer."

Ga jij met vakantie?

Ja, we gaan dit jaar naar Drenthe.

Met wie?

Met familie.

Soort vakantie?

Een ontspannende familievakantie.

Hoe breng je de dag door?

Lekker uitslapen en dan kijken wat we de rest van de dag gaan doen. We hebben nog geen programma uitgestippeld. Ik wil graag een dagje mountainbiken. Ook hoop ik veel te gaan zwemmen, er zijn daar veel meertje s. Dat lijkt me leuk.

Hoeveel boeken gaan mee?

Een stuk of drie. "Bevrijdende liefde" van Francine Rivers, "De zwarte kaproenen" van Henk Koesveld en "Het hart van het christelijk geloof" van J. C. Ryle. Meestal zoek ik voor de vakantie een paar boeken uit om te lezen. Het afgelopen jaar heb ik weinig tijd gehad om lekker te lezen, omdat ik veel moest leren. Nu heb ik wel alle tijd. Vooral 's avonds kun je fijn rustig lezen.

Ik ben niet echt een boekenwurm. Als ik een boek heb, lees ik het wel helemaal uit. Maar het is niet zo dat ik elke dag een boek pak. Wel vaak op zondag.

De laatste twee jaar heb ik voor het havo-examen veel boeken moeten lezen, met name voor het literatuurexamen. Ik pakte in het weekend wel eens een ander boek, van Arina Donk of Corrie ten Boom bijvoorbeeld.

Waar haal je de boeken?

Het boek van Ryle heb ik van mijn broer gekregen, omdat ik mijn diploma heb gehaald. Het staat in de kast naast een ander boek van deze anglicaans e bisschop: "Christenzijn in het dagelijks leven".

"De zwarte kaproenen" leen ik van een andere broer. Dat boek heb ik zo'n twee jaar geleden al een keer gelezen. Ik vond het toen een leuk boek, daarom wil ik het weer eens lezen. Het is een verhaal uit de Middeleeuwen, dat spreekt me wel aan.

Over "Bevrijdende liefde" zegt iedereen dat het een mooi boek is, daarom heb ik het van een vriendin geleend. Ik ken het al wel een beetje, want ik heb de eerste twee hoofdstukken gelezen toen ik bij mensen uit onze kerk moest oppassen.

Ik kan ook boeken halen in de openbare bibliotheek van Leerdam, al ga ik liever naar de hervormde bibliotheek in Meerkerk. In Leerdam zitten er weinig boeken bij die ik graag wil lezen.

Welk soort boeken?

Daar denk ik niet echt over na. Een beetje van alles wat, denk ik. Ik heb niet een bepaalde voorkeur voor een bepaald genre.

Welke drie boeken staan bovenaan?

Allereerst "Een kind van verzoening" van Francine Rivers. Als tweede wil ik noemen "Draag het niet alleen, Anne", van Arina Donk. Op drie zet ik "De houten speelbal", geschreven door Henk Koesveld.

Waarom?

"Een kind van verzoening" is nogal traumatisch, en dus heel spannend om te lezen. Het boek van Arina Donk gaat over een meisje dat haar vader ziet verongelukken; een beetje een psychologisch boek. "De houten speelbal" is een historische roman, met veel informatie over de Middeleeuwen. Niet dat ik nu speciaal iets over die periode wil lezen, maar het boeit me gewoon.

Ik heb inderdaad geen theologische boeken genoemd, maar "Het komen tot Christus" van John Bunyan zou ik ook zonder meer kunnen noemen. Dat boek heb ik een keer voor mijn verjaardag gehad en ik heb er veel van geleerd.

Ook de boeken van ds. C. G. Vreugdenhil in de serie Jongerenperspectief lees ik graag. Het gaat in zijn boeken over de vraag wat bevinding is en over het gebed.

Welk (ander) boek is je absolute aanrader?

Daar moet ik even diep over nadenken. Ik zou zeggen: "Ik zal nooit meer huilen" van Nicky Cruz. Dat boek gaat over een straatbende in New York. De bendeleden leiden een wreed leven, maar de leider komt tot bekering. Het is een mooi boek om te lezen omdat het een goed beeld geeft van hoe drugs je leven verwoesten. Dat is het bijzondere van dit boek: het is erg om zo'n ruw leven te leiden, maar het is ook mogelijk om daarvan bevrijd te worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Even geen verplichte studiekost

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken