Bekijk het origineel

Washington vindt nieuwe zondebok

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Washington vindt nieuwe zondebok

2 minuten leestijd

NEW YORK - De regering-Bush heeft een nieuwe zondebok gevonden voor het feit dat een omstreden bewering over de vermeende uraniumaankopen van Irak werd opgenomen in de regeringsverklaring van afgelopen januari. Plaatsvervangend veiligheidsadviseur Stephan Hadley heeft gisteren de schuld op zich genomen.

Het Witte Huis beweerde tot nu toe dat het niet door de CIA was gewaarschuwd over de bedenkingen van de organisatie over de betrouwbaarheid van de informatie. Die bleek na onderzoek van oud-ambassadeur Joseph Wilson te berusten op vervalste documenten.

Vorige week nog verklaarde directeur George Tenet van de inlichtingendienst CIA dat hij de passage uit de regeringsverklaring had moeten laten schrappen.

Uit een onderzoek onder leiding van Witte-Huisstafchef Andrew Card blijkt nu echter dat het Witte Huis wél was gewaarschuwd door de CIA. De inlichtingendienst stuurde vorig jaar twee memo's naar de staf van nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. Op basis van die memo's werd de omstreden uraniumpassage geschrapt uit een rede die president Bush in oktober zou houden in Cincinnati.

In reactie op het onderzoek heeft de plaatsvervanger van Rice, Stephen Hadley, gisteren gezegd dat de kwestie hem was "ontschoten" bij de voorbesprekingen voor de State of the Union. "Ik had die passage moeten schrappen of ik had ten minste CIA-directeur George Tenet moeten waarschuwen", aldus Hadley.

Zijn 'bekentenis' roept vraagtekens op ten aanzien van de eerdere uitlatingen van Tenet. Als Hadley verantwoordelijk is voor de flop, waarom heeft Tenet die verantwoordelijkheid dan op zich genomen?

Vanwege de nieuwe vragen dringen de Democraten aan op een onafhankelijk onderzoek naar de uraniumkwestie, die volgens hen de geloofwaardigheid van de Republikeinse regering ondermijnt. De Republikeinse meerderheid in het Congres (parlement) voelt daar weinig voor.

De parlementariërs zijn de afgelopen weken echter bedolven onder een lawine van 400.000 brieven waarin om zo'n onderzoek wordt gevraagd. De brievencampagne werd gestart door de organisatie Moveon als steun voor het voorstel van de Democraat Henry Waxman voor zo'n onafhankelijk onderzoek. De Democraten beschuldigen president Bush ervan de dreiging van Saddam Husseins regime te hebben overdreven om de oorlog tegen Irak politiek te rechtvaardigen. Deze beschuldiging doet Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan af als "onzin."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Washington vindt nieuwe zondebok

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken