Bekijk het origineel

Blair ontkent lekken in kwestie-Kelly

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Blair ontkent lekken in kwestie-Kelly

2 minuten leestijd

SJANGHAI/LONDEN - De Britse premier Tony Blair heeft gisteren ontkend dat hij toestemming heeft gegeven voor het laten uitlekken van de naam van wapendeskundige David Kelly. Blair sprak met journalisten tijdens een vlucht naar Hongkong.

Kelly pleegde vorige week zelfmoord nadat hij door een parlementaire commissie aan de tand was gevoeld en nadat het ministerie van Defensie hem had genoemd als de mogelijke bron van het BBC-programma, wat vervolgens door de omroep werd bevestigd.

"Ik geloof dat ik in alle opzichten juist heb gehandeld", zei Blair. Zijn regering wordt ervan beschuldigd Kelly de dood in te hebben gejaagd. "Ik heb geen toestemming gegeven de naam van David Kelly te laten uitlekken", zei de premier. "Als die naam eenmaal bekend is, is het een heel andere kwestie", voegde hij eraan toe.

De Britse krant The Independent meldde gisteren dat hoge ambtenaren van het ministerie van Defensie, de werkgever van Kelly, de naam van de wapendeskundige geheim wilden houden, omdat ze hem dat hadden beloofd. Downing Street had hun wens volgens de krant genegeerd. Daarmee werd de bewering van de regering in twijfel getrokken.

Blairs officiƫle woordvoerder, Alastair Campbell, had maandag gezegd dat Downing Street wel was geraadpleegd, maar dat Defensie de leiding had in de aanpak van de kwestie-Kelly. Britse media interpreteerden dat als een poging van Blair om de verantwoordelijkheid in de schoenen van minister Hoon te schuiven.

De zelfmoord van Kelly heeft Blair, die al zwaar onder druk stond omdat er nog steeds geen massavernietigingswapens in Irak zijn gevonden, verder in het nauw gedreven. Tegen studenten van de Tsinghua-universiteit in Peking, waar hij gisteren op bezoek was, zei de Britse premier dat het met oog op de veiligheid in de wereld en het lijden van het Iraakse volk "beter is om van Saddam Hussein af te zijn." Hij zei dat er nog steeds naar massavernietigingswapens wordt gezocht en dat hij er niet aan twijfelt "dat Irak ze probeerde te maken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Blair ontkent lekken in kwestie-Kelly

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken