Bekijk het origineel

Qusay en Uday: de slang en de wolf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Qusay en Uday: de slang en de wolf

3 minuten leestijd

BAGDAD (AP) - Saddams op een na oudste zoon, Qusay, werd volgens sommige bronnen opgeleid tot diens opvolger. Op vergaderingen met de legertop zat hij vaak naast zijn vader. Hij was een machtig figuur, maar trad voornamelijk achter de schermen op, in tegenstelling tot zijn luidruchtige oudere broer Uday. Qusay -de nummer 2 op de Amerikaanse lijst met gezochte leden van het oude regime- stond aan het hoofd van onder meer het leger, de geheime dienst, de Republikeinse Garde en de lijfwacht van zijn vader.

Qusay (37) kreeg de bijnaam De Slang vanwege de manier waarop hij een bedaarde levensstijl paarde aan nietsontziende wreedheid. Na de Golfoorlog van 1991 heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het neerslaan van de sjiitische opstand in Zuid-Irak en bij de wraakacties: talloze sjiieten werden opgepakt, gemarteld en vermoord. Qusay was zijn vader ook van dienst bij het droogleggen van de moerassen in het zuiden, hetgeen de sjiitische Moerasarabieren daar aan de bedelstaf bracht doordat hun traditionele leefomgeving werd vernietigd.

Qusay had de leiding over de Iraakse gevangenissen en was de organisator van de 'opruimacties', waarbij het probleem van overvolle gevangenissen werd opgelost door in het wilde weg gevangenen te vermoorden - meestal door hen een kogel door het hoofd te schieten, maar volgens een ooggetuige soms ook door hen levend in een versnipperaar te gooien. De afgelopen jaren zijn duizenden gevangenen omgebracht, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Een Iraakse dissident in ballingschap zei tegen het persbureau AP dat alleen Qusay en Saddams secretaris Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, die in juni werd opgepakt, op de hoogte werden gehouden van Saddams onderduikadre s. Uday werd te roekeloos geacht om dergelijke informatie toevertrouwd te krijgen.

De 39-jarige Uday -nummer 3 op de Amerikaanse lijst- trad veel meer op de voorgrond dan Qusay. Hij was ook veel beruchter. Uday's bijnaam was De Wolf. Volgens Iraakse ballingen moordde hij naar hartelust en gaf hij zijn lijfwachten geregeld opdracht jonge vrouwen te ontvoeren, die hij vervolgens verkrachtte. Uday leek trots op zijn reputatie, maar zijn onbezonnen gedrag ging zelfs zijn vader te ver. In 1988 doodde Uday een lijfwacht van zijn vader, waarop die hem tijdelijk naar Zwitserland stuurde.

Later kreeg Uday toch weer overheidsfuncties toebedeeld en werd hij zelfs een belangrijke kandidaat voor de opvolging van Saddam. Hij stond aan het hoofd van de Fedayeen Saddam, een paramilitaire eenheid van de Baath-partij, en werd in 1999 met 99 procent van de stemmen tot parlementslid gekozen - waar hij overigens zelden een vergadering bijwoonde. Aan zijn positie als kandidaat voor de opvolging kwam een einde toen hij in 1996 gewond raakte bij een moordaanslag. Sindsdien liep hij met een stok.

Uday was de eigenaar van de meest gelezen krant van Irak, Babil. Ook was hij voorzitter van het Nationaal Iraaks Olympisch Comité, dat atleten wier prestaties onder de maat werden geacht, liet martelen. Volgens de mensenrechtenorganisatie Indict heeft het comité ooit een groep atleten over pas gelegd asfalt laten kruipen. Uday wordt ook verantwoordelijk geacht voor de moord op twee naar Jordanië overgelopen zwagers van hem die onder de valse belofte van amnestie terug naar Irak waren gelokt.

Uday was trots op zijn uitbundige garderobe, variërend van cowboylaarzen tot wapperende, met goud geborduurde Arabische gewaden. Hij verzamelde dure auto's met honderden tegelijk. In Uday's huis in Bagdad vonden Amerikaanse soldaten behalve een ondergrondse garage vol auto's een dierentuin met leeuwen en cheeta's, een voorraad Cubaanse sigaren met Uday's naam op het bandje en voor zeker 1 miljoen dollar aan wijn, sterke drank en heroïne. In zijn kantoor vonden de soldaten een voorraad van het antidepressivum Prozac en een doe-het-zelf-aids-test. Het huis hing vol schilderijen van naakte vrouwen en uitgeprinte pornoplaatjes van internet, voorzien van het handgeschreven commentaar van de zoon van de grote leider.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Qusay en Uday: de slang en de wolf

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken