Bekijk het origineel

Hollandse pot in Barneveldse Goudreinet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hollandse pot in Barneveldse Goudreinet

3 minuten leestijd

BARNEVELD - Op vrijdagavond komt er slechts een enkele trucker binnen, maar doordeweeks zitten er aan het eind van de dag zo'n 75 tot 100 vrachtwagenchauffeurs in wegrestaurant De Goudreinet in Barneveld. "Ook voor zakelijke ontmoetingen zitten we hier prima aan de doorgaande weg. Dicht bij de Randstad. Je kunt hier snel alle kanten op", zegt eigenaar Ruud van Mourik.

Van buiten oogt het etablissement als een boerderijtje -wat het ook was toen Van Mourik het kocht- met daaromheen een aantal overkapte terrassen. In het voormalige woonhuis staat nu de bar in het "truckershome". De vroegere deel herbergt de keuken en het magazijn. Achter de pleisterplaats ligt een groot parkeerterrein voor vrachtwagens. Vlakbij raast het verkeer over de A1.

De eetgelegenheid is eenvoudig, netjes en huiselijk gemeubileerd, hoewel op sommige plekken de tand des tijds knaagt. Hier en daar zitten echtparen te eten. In een hoek is een gezin met kleine kinderen neergestreken.

"Sinds 1625 heeft er op deze plaats een horecagelegenheid gestaan", zegt Van Mourik. Zelf is hij -samen met zijn vrouw- in 1987 in het bezit van het restaurant gekomen, als schoonzoon van de Vonk-familie die negen Goudreinetten exploiteert op de Veluwe en in de Betuwe. Al gauw bleken de dertig zitplaatsen in Barneveld te weinig. Een buitenterras werd overkapt. Enkele jaren later gebeurde dat nog eens. Sindsdien telt het etablissement 180 stoelen.

Inmiddels staat de volgende expansie voor de deur - bijna letterlijk. Naast de huidige uitspanning verrijst een nieuw pand, waarin op de begane grond 250 zitplaatsen komen en op de eerste verdieping nog eens 450 stoelen voor "recepties, dinertjes en zakelijke meetings. Ook onze faciliteiten voor de vrachtwagenchauffeurs worden dan veel beter met aparte douches en toiletten. Die jongens slapen allemaal in hun eigen wagen, maar vinden het wel prettig als ze zich op kunnen frissen."

Behalve van truckers en ontbijtende bouwvakkers in de vroege ochtenduren moet Van Mourik het vooral hebben van de passanten, vakantieverkeer en zakelijke klanten. "Daar zitten soms verrassende gasten tussen. Kroonprins Willem-Alexander is hier tweemaal onaangekondigd geweest. Dat is wel even schrikken. Maar je probeert zo gewoon mogelijk en zonder stress de koninklijke eter te bedienen."

Van Mourik typeert de sfeer in zijn bedrijf als "huiselijk en gezellig." De vrachtwagenchauffeurs -de ouderen onder hen kennen de Goudreinet als "Rik in de Mars"- stellen een ongedwongen sfeer zeer op prijs. "Ze moeten even van zich af kunnen praten en hun ei kunnen leggen."

De keuken sluit daar volgens hem bij aan. "Onze koks bereiden een Hollandse pot op ambachtelijke manier, zo veel mogelijk zonder magnetron. Jus op het vlees, braden met boter, verse groenten met een sausje op basis van melk of room. We denken dat de meeste gasten een goed stukje vlees, gebakken aardappeltjes en verse groenten voor een schappelijk prijsje waarderen."

Een blik in de keuken bevestigt het geschetste beeld. Tussen de dampen zijn een paar koks druk in de weer. Pannen met verschillende groenten, soepen en opgebakken aardappeltjes worden warm gehouden in bakken met kokend water. In de koeling liggen de rauwe schnitzels en biefstukken te wachten.

De dagelijkse voedselstroom lijdt al een tijdje onder de economische malaise en de vogelpest. "We krijgen minder zakelijke gasten en bedrijven die met personeel of relaties komen eten. Toch bracht de ziekte onder het pluimvee ook voordeel. We kregen hier vaak de Algemene Inspectiedienst, de kippenruimers en de politie over de vloer."

Over het geheel genomen heeft Van Mourik echter geen klagen over de bezetting van zijn restaurant. De schnitzels en biefstukjes vinden hun weg wel.

Dit is de vierde aflevering van een serie over pleisterplaatsen in Nederland, die in de zomermaanden op woensdag wordt gepubliceerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Hollandse pot in Barneveldse Goudreinet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken