Bekijk het origineel

Kabinet onder druk in kwestie Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet onder druk in kwestie Irak

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft het kabinet onder druk gezet in de kwestie Irak. Duidelijk moet worden welk gewicht is toegekend aan informatie over massavernietigingswapens van Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

De commissie voor buitenlandse zaken van de Tweede Kamer besloot gisteren minister De Hoop Scheffer aan de tand voelen over het kabinetsbesluit om de oorlog in Irak te steunen. Daarmee gaf de commissie gevolg aan de oproep van PvdA-woordvoerder Koenders tot duidelijkheid over het Irak-dossier. De PvdA'er vindt dat er alle reden is om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de informatie van Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten over eventuele massavernietigingswapens in Irak.

Koenders wil weten of de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens voor het kabinet een belangrijk motief was om Amerika en Engeland politieke steun toe te zeggen voor de oorlog in Irak. Volgens het kamerlid heeft de regering nooit volledige opening van zaken gegeven over deze kwestie. Als die er niet op korte termijn komt, wil hij de Kamer desnoods terug laten keren van reces.

Eerdere pogingen van de oppositie om het kabinet ter verantwoording te roepen, mislukten. CDA en VVD blokkeerden zo'n verzoek. Dit keer had Koenders wel succes. Daarmee is het Irak-dossier, dat al gesloten leek, terug op de politieke agenda.

Aanleiding voor de commissie is het heftige debat in de VS en het Verenigd Koninkrijk over mogelijke manipulatie van informatie van de inlichtingendiensten. De Britse regering-Blair is de laatste dagen in een steeds lastiger parket terechtgekomen door de zelfmoord van een Engelse wapenexpert. De vraag of de regering-Blair de dreiging van Irakese massavernietigingswapens heeft opgeklopt, speelt daarbij een centrale rol.

Of minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken nu het achterste van zijn tong zal laten zien, wordt betwijfeld. Het is zeer ongebruikelijk dat rapporten van buitenlandse inlichtingendiensten openbaar worden gemaakt. Regeringen die de vertrouwelijkheid van zulke gevoelige documenten schenden, zullen in een volgend geval van informatie verstoken blijven.

De Hoop Scheffer verklaarde tijdens eerdere Irak-debatten dat Nederland de oorlog vooral steunde vanwege de categorische weigering van Saddam Hussein gehoor te geven aan VN-resoluties. Daarom vond het kabinet het ook niet nodig de wapeninspecteurs van de VN meer tijd te geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kabinet onder druk in kwestie Irak

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken