Bekijk het origineel

Rebellengroep Liberia staakt strijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rebellengroep Liberia staakt strijd

4 minuten leestijd

MONROVIA - De leiding van de Liberiaanse rebellengroep LURD, die vorige week donderdag een nieuw offensief begon op de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, heeft zijn soldaten gisteren opdracht gegeven de strijd te staken. Dat heeft een woordvoerder van LURD op de vredesbesprekingen over Liberia in de Ghanese hoofdstad Accra bekendgemaakt.

De Verenigde Staten veroordeelden eerder gisteren het escalerende geweld in Monrovia en riepen de partijen ertoe op onmiddellijk een nieuw bestand te sluiten. In tegenstelling tot de laatste weken, waarin vooral de Liberiaanse president Charles Taylor veel kritiek te verduren kreeg, richten de VS hun pijlen nu ook op de rebellengroep LURD. "Als we hen moeten vertrouwen bij een mogelijke deelname aan een nieuwe democratische regering in Liberia, dan zullen ze zich nu aan hun beloften moeten houden", zei de Amerikaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Philip Reeker. "We roepen de leider van LURD ertoe op het offensief onmiddellijk te staken."

LURD heeft daar na vijf dagen bloedige strijd nu gehoor aan gegeven. De soldaten moeten zich terughoudend opstellen, zelfs indien ze worden aangevallen door troepen die trouw zijn aan de belaagde president Charles Taylor. De strijders zullen hun ingenomen posities even ten noorden van Monrovia wel handhaven en zich niet terugtrekken. Voor de afkondiging van het nieuwe bestand werd er gisteren nog fel gevochten om twee bruggen in de haven van Monrovia die naar het centrum van de stad leiden. Omdat er geen mortieraanvallen werden uitgevoerd, konden de inwoners van het centrum de straat op om voedsel te zoeken.

Volgens de Liberiaanse minister van Defensie, Daniel Chea, zijn bij de artilleriebombardementen van maandag in Monrovia ruim 600 doden gevallen. Medewerkers van ziekenhuizen en humanitaire organisaties houden het echter op negentig doden, hoewel zij wel verwachten dat het aantal nog zal toenemen.

Een woordvoerder van het Nigeriaanse leger heeft gezegd dat stafchefs van West-Afrikaanse legers gisteren in de Senegalese hoofdstad Dakar bijeengekomen zijn om een besluit te nemen over de stationering van een vredesmacht.

Een Zweedse EU-expert in West-Afrikaanse zaken, Hans Dahlgren, zei gisteren dat hij eraan twijfelt of er een interventiemacht in Liberia komt zolang de gevechten er aanhouden. "De organisatie van West-Afrikaanse landen Ecowas staat klaar om te gaan", zei Dahlgren tegen een Zweedse radiozender. "Ze kunnen er binnen een paar dagen zijn, maar dan moet er wel een vredesverdrag zijn om over te waken." Ook voor de VS zou volgens Dahlgren het al dan niet bestaan van ten minste een bestand zwaar meewegen bij de beslissing om troepen te sturen.

De Liberiaanse president Charles Taylor heeft aangedrongen op de snelle installatie van een vredesmacht in zijn land. Hij deed dat maandagavond in een interview met het persbureau AP. "Het zou wat rust kunnen brengen", zei Taylor. Om stabiliteit in Liberia te krijgen zou het het beste zijn als de Verenigde Staten daaraan zouden deelnemen, voegde hij eraan toe. Bronnen in Washington zeiden dat 4500 militairen in de omgeving van Liberia is opgedragen paraat te staan, maar president George Bush heeft nog steeds geen beslissing genomen over Amerikaanse deelname aan een vredesmacht.

Bush wil dat Taylor, een voormalige rebel die de hand zou hebben gehad in verschillende burgeroorlogen in Afrika, zijn ambt neerlegt en Liberia verlaat. Taylor zegt daartoe bereid te zijn, maar alleen als de Amerikanen bijdragen aan het herstellen van de orde in het land. In het interview met AP beklaagt Taylor zich erover dat hij niet direct met Bush kan spreken. "De enige manier waarop ik contact heb gehad met de regering van Bush is via CNN", aldus de president.

De situatie in Liberia is ondertussen dramatisch. Bij de VN-organisatie WFP (Wereldvoedselprogramma) werd gisteren in Genève van een catastrofe gesproken. De gevechten en beschietingen maken zelfs de meest urgente hulpverlening onmogelijk. Er zijn ten minste 300.000 mensen ontheemd of op drift. Talrijke mensen in Monrovia hebben beschutting in kerken, diplomatieke gebouwen of scholen gezocht en hebben geen eten en drinken meer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Rebellengroep Liberia staakt strijd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 juli 2003

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken